Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Η Γενική Συνέλευση δεν είναι τσιφλίκι και καρναβάλι κανενός

Λίγο πριν τελειώσει η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας η οποία είχε συγκληθεί για να πάρουμε αποφάσεις για ζητήματα που μας καίνε όπως το νέο ασφαλιστικό και να προχωρήσουμε σε δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με ευθύνη της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή τη ΔΑΠ η συνέλευση δεν ολοκληρώθηκε.

Η ΔΑΠ δεν περιορίστηκε στην κλασική της πρακτική, να φέρνει τρένα από τον πελατειακό της μηχανισμό λίγο πριν την ψηφοφορία πληρώνοντας ακόμα και τα ταξί τους αλλά αυτή την φορά επιχείρησε ανοιχτά να νοθεύσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας εισάγοντας μαζικά στο αμφιθέατρο μέλη της από άλλες σχολές. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του προεδρείου να κλείσουν οι πόρτες για ν αρχίσει η ψηφοφορία, η ΔΑΠ προκάλεσε συνωστισμό στην δεξιά πόρτα του αμφιθεάτρου από μέλη της διαφόρων σχολών με πρωτοπαλίκαρα άτομα που δουλεύουν σε μαγαζιά της πλατείας εμποδίζοντας την συνέχιση της διαδικασίας.  Άλλωστε η σχεδόν πλήρης απουσία οργανωμένης παρουσίας από την Χρυσή Αυγή στην πόλη δείχνει που έχουν βρει στέγη όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία εγκόλπωσε ο τοπικός μηχανισμός της ΟΝΝΕΔ. Δεν ερχόμαστε πρώτη φορά απέναντι σε τέτοιες πρακτικές από την ΔΑΠ, να θυμίσουμε άλλωστε ότι δεν είχε διστάσει να φέρει και μπράβους σε συνέλευση το 2013.

Το σχήμα μας έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση για τον ρόλο των Γενικών Συνελεύσεων. Θεωρούμε πως είναι εκείνο το όργανο το οποίο μπορεί αποτελεσματικά να επιβάλει τις ανάγκες των φοιτητών και να αποτελέσει ένα κύτταρο δημοκρατίας, πολιτικής και πολιτιστικής αναζήτησης εντός του συλλόγου.

Δεν έχουμε κάποιο φετίχ με την νομιμότητα των θεσμών, ούτε συνηθίζουμε να αποχωρούμε κάθε φορά που κάποια καθεστωτική δύναμη επιχειρούσε να την εκφυλίσει γιατί ακριβώς θεωρούμε πως η Γενική Συνέλευση δεν είναι τσιφλίκι κανενός και η πλειοψηφία των φοιτητών μπορεί να επιβάλει την απομόνωση τέτοιων πρακτικών.Η ανοχή όμως σε μια τέτοια εκτεταμένη νοθεία θα σήμαινε ότι αποδεχόμαστε ότι η Γενική Συνέλευση είναι ένα πανηγύρι, μια μάχη εκλογικών μηχανισμών πριν τις εκλογές όπως ακριβώς προσπάθησαν να την μετατρέψουν οι καθεστωτικές δυνάμεις της σχολής. Γι’ αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε πριν την ανάγνωση των πλαισίων.

Δεν αποδεχόμαστε την αντίληψη ότι οι Γενικές Συνελεύσεις είναι εκφυλισμένες και άρα πρέπει να τις παρατήσουμε. Αποτέλεσμα θα είναι οι «υπεύθυνοι» του δικομματισμού της σχολής να παίζουν τους φωτεινούς εκπροσώπους μας στις κλειστές αίθουσες που συναντιούνται με την διοίκηση της σχολής για να ¨διαπραγματεύονται" με τσάι και συμπάθεια. Αυτή η λογική είναι που καλλιεργεί την ανάθεση, είναι ο πιο εύκολος δρόμος για την επιβολή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και των πολιτικών που τσακίζουν τα δικαιώματά μας. 

Επειδή λοιπόν δεν έχουμε ανάγκη από σωτήρες και ούτε μας αρμόζει η γκρίνια και η αδράνεια θεωρούμε πως πρέπει εδώ και τώρα να γίνει εκ νέου Γενική Συνέλευση ώστε να πάρουμε και να υλοποιήσουμε συλλογικά αποφάσεις για τα δικαιώματά μας σε παιδεία και εργασία. Προχωράμε σε συλλογή υπογραφών για την διεξαγωγή νέας Συνέλευσης και ανοίγουμε ανοιχτή συζήτηση για το τι συνελεύσεις και τι σύλλογο θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου