Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ (ή διεκδικώντας τα αυτονόητα)

  Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει πως η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται κυρίως από τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις σχετικά με το θέμα του ασφαλιστικού, που καταβαραθρώνει κεκτημένα χρόνων πάνω στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης.Το ασφαλιστικό αυτό σχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση υπό τις οδηγίες της ΕΕ όπως περιγράφονται στο τρίτο μνημόνιο στερεί ουσιαστικά το δικαίωμα της ασφάλισης σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες(αύξηση ορίων ηλικίας,αύξηση ασφαλιστικών εισφορών,συρρίκνωση ασφαλιστικών ταμείων) το οποίο μετατρέπεται πλέον σε ατομική υποχρεώση του καθενός.Αυτονόητο είναι ότι είναι ένα ζήτημα που μας αφορά και μας πλήττει άμεσα ως νέους και μελλοντικούς εργαζόμενους,ιδιαίτερα ως δικηγόρους. Παρ'όλα αυτά στον φοιτητικό μας σύλλογο δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε έστω μία γενική συνέλευση για να συζητήσουμε καταρχάς το ζήτημα και κατά δεύτερο να αποφασίσουμε σε τί κινητοποιήσεις μπορούμε να προβούμε. Σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας ήταν η εξεταστική περίοδος,ούσα από την φύση της μια διαδικασία που βάζει τον φοιτητή σε ενα συνεχές εντατικοποιημένο πρόγραμμα,τον αποκόβει απο οποιαδήποτε αλλη κοινωνική και πολιτική εξέλιξη και τον καθιστά έρμαιο των ογκώδων συγγραμάτων και των σημείωσεων.

 Σαν να μην έφταναν οι ατελείωτες ώρες διαβάσματος έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πρακτικά προβλήματα κατά τη διάρκεια αυτής. Σε ακόμα μία εξεταστική περίοδο στην σχολή μας φυσικά δεν απουσίασαν φαινόμενα τα οποία κάθε υγιώς σκεπτόμενο φοιτητή πρέπει να προβληματίζουν.

 Σε προηγούμενες εξεταστικές είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα γνωστά προβλήματα των μαζικών κοψιμάτων σε αρκετά μαθήματα(βλ. Κληρονομικο 90+% κ.α.),των καθυστερήσεων πάνω από δίμηνο στα αποτελέσματα μέχρι την έλλειψη στοιχειωδών λειτουργιών του ιδρύματος(π.χ. θέρμανση). Φέτος τα προβλήματα άρχισαν με το καλημέρα,καθώς τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Διαμαντοπούλου(μέχρι πρότινος πτυχές του υπό την πίεση του φοιτητικού κινήματος είχαν τεθεί σε αχρησία) ο οποίος δεν προβλέπει την διπλή εξεταστική.Παρά την σαφή τοποθέτηση του σχήματος μας ότι αυτό αποτελεί ένα ζήτημα που πρέπει να ανοιχτεί στους φοιτητές και μέσα απο την συνέλευση μας να αποφασίσουμε δράσεις για την υλοιποίηση αυτής, η ΔΑΠ και η ΑΝΟΚ μπλόκαραν την πρόταση με τις έδρες τους στο ΔΣ του συλλόγου και πρότειναν ως λύση την αποστολή μίας επιστολής στο Υπουργείο η οποία προφανώς πετάχτηκε στον κάδο της γραμματέας.

 Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή   

 Πολλές φορές τα θέματα στα οποία καλούμαστε να εξεταστούμε είναι αυξημένης δυσκολίας,δισεπίλυτα, διφορούμενα και ιδιαιτέρως απαιτητικά και σε αυτό έρχεται να προστεθεί ότι σε ελάχιστα μαθήματα βγάινουν ενδεικτικές απαντήσεις .Επιπλέον όσοι δίναμε Γενικό Ενοχικό γίναμε μάρτυτες μιας πρωτόγνωρης και ακατανόητης απόφασης του Τομέα η οποία απαγορεύε η χρήση δεύτερης κόλλας και μάλιστα όσοι είχαν γράψει σε αυτήν τους αρνήθηκε να ληφθεί υπόψιν(!!!). Άμεση συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι ότι πολλοί συμφοιτητές μας κόπηκαν,παρά τις ώρες που δαπάνησαν για να διαβάσουν το εν λόγω μάθημα,για να μην ‘’ξοδέψει’’ η κυρία Παντελίδου παραπάνω χρόνο για να ελέγξει τα γραπτά μας,ζητώντας ουσιαστικά τυποποιημένες και στείρες απαντήσεις.

 Κατά την διάρκεια της εξέτασης τα πράγματα δεν είναι καθ'΄ολου καλύτερα κυρίως με ευθύνη των επιτηρητών οι οποίοι επιδευκνύουν αυταρχική συμπεριφορά θεωρώντας πως αυτή η ιδιότητα τους προσδίδει την παραμικρή εξουσία πάνω μας.Χαρακτηριστικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτή τους την στάση είναι η μονογράφηση γραπτών μετά απο εξονυχτιστική και περιττή εξέταση των κωδίκων καθώς βρέθηκαν ελάχιστα σημειωμένοι,η αλλαγή θέσεων και μόνο κοιτάζοντας τον διπλανό μας ή ψυχανεμιζόμενοι πως αντιγράφουμε,για να μην αναφέρουμε ότι πολλές φορές απαγορεύεται και η έξοδος για τουαλέτα ή χαριστικά μας αφήνεται με το επίμονο βλέμμα ενός επιτηρητή.Το αποκορύφωμα όλης αυτής της κατάστασης είναι μία πολύ συγκεκριμένη επιτηρήτρια που διατηρεί σχέσεις με την τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας με την ξεδιάντροπη και υστερική στάση της κατά την διάρκεια της εξεταστικής. Συγκεκριμένα επειδή συμφοιτητές μας διαμαρτυρήθηκαν για την απαράδεκτη στάση της ζήτησε τα ονόματα αυτών από μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ(οι οποίοι μετά χαράς τα έδωσαν,ενεργώντας με την χαρακτηριστική ρουφιανιά του πολιτικού τους χώρου) προφανώς για να πράξει κατά την κρίση της.Εκτός αυτού,η μεροληπτική της συμπεριφόρα κατά την διάρκεια της εξέτασης προς μέλη του αυτού χώρου έχει γίνει φανερή ουκ ολίγες φορές,με μη αλλαγή θέσεων με πρωτοφανή ανοχή σε αντιγραφή,με εκφράσεις του τύπου<< δικιά μας είναι>>.

 Καλούμε το Φοιτητικό Σύλλογο να αντιταχθεί σε τέτοια φαινόμενα,δείχνοντας μηδενική ανοχή απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Αυτά προωθούν ένα πανεπιστήμιο πλήρως εντατικοποιημένο,αποστειρωμένο και αυταρχικό δίχως ίχνος δημοκρατίας στο εσωτερικό του.Ένα πανεπιστήμιο στο οποίο οι φοιτητές θα είναι πειθαρχημένοι,δεν θα σηκώνουν κεφάλι,δεν θα διεκδικούν.Η απάντηση σε αυτά τα περιστατικά για εμάς πρέπει να είναι άμεση,συλλογική και με πνεύμα αλληλεγγύης από όλους τους φοιτητές,ώστε να εξασφαλίζουμε τη μη επανάληψή τους στο μέλλον.

 
Καλούμε λοιπόν τον φοιτητικό σύλλογο σε παράσταση διαμαρτυρίας στην κοσμητεία,διεκδικώντας τα αυτονόητα :

• επανάληψη της εξέτασης στο γενικό ενόχικο για όσους θέλουν 
• άμεση απομάκρυνση της εν λόγω επιτηρήτριας από οποιαδήποτε διαδικασία του πανεπιστημίου 
 • διόρθωση των γραπτών σε εύλογο χρονικό διάστημα 


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 25/2 ΣΤΙΣ 11.30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου