Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Αξίζει μια πεντάρα των γραφειοκρατών η φάρα ;


Μέρα ντροπής για τις παρατάξεις της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Κομοτηνής η 22/10. Η ΔΑΠ, η ΑΝΟΚ (ανεξάρτητοι/πρώην ΠΑΣΠ) και το ΜΑΣ (ΚΝΕ) που από κοινού μάλιστα πριν λίγους μήνες προσπάθησαν να συγκροτήσουν προεδρείο, αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν πρόταση της Παρανομία – ΕΑΑΚ για συμμετοχή του συλλόγου στην Πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε ενάντια στον φράχτη του Έβρου στην Κομοτηνή καθώς και σε κινητοποίηση στην περιοχή του φράχτη στις 31/10.

Όσο αναμενόμενη ήταν η στάση των ΔΑΠ/ΑΝΟΚ επί του ζητήματος καθώς και οι δύο έχουν τοποθετηθεί πολλές φορές υπέρ της ΕΕ (άλλωστε το καλοκαίρι με το δημοψήφισμα διοργάνωναν από κοινού τις συγκεντρώσεις του “Μένουμε Ευρώπη”), αποδεχόμενες στην ουσία το συνολικό θεσμικό πλαίσιο που οδηγεί καθημερινά σε πνιγμούς προσφύγων, κλειστά σύνορα και στην καθημερινή μετατροπή της ευρωπαϊκής ηπείρου σε “φρούριο” στο οποίο δεν χωράνε της γης οι κολασμένοι, άλλο τόσο θα περίμενε κανείς διαφορετική στάση από μία δύναμη όπως το ΜΑΣ.

Το πρόβλημα όπως έγινε εμφανές δεν ήταν η ασυμφωνία στο πολιτικό πλαίσιο της πρότασης ή στις μορφές πάλης του συλλόγου γιατί αφενός προτείναμε στους συναδέλφους με ειλικρινή διάθεση την από κοινού διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου μακριά από λογικές “take it or leave it” και αφετέρου ο σύλλογος θα είχε την δυνατότητα να συνδιαμορφώσει ισότιμα με άλλες συλλογικότητες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία στην επικείμενη συνέλευση, αλλά η πλήρης άρνηση για κοινή δράση στο κίνημα ακόμα και για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Μοναδική απάντηση που εισπράξαμε πέρα από γενικολογίες του τύπου “τα αιτήματα πρέπει να ικανοποιηθούν”, “οι πρόσφυγες να πάρουν χαρτιά” είναι ότι “οι δυνάμεις που στηρίζουν την πρωτοβουλία έχουν δείξει ασυνέπεια...και γι' αυτό ο φοιτητής δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί”. Είναι επίσης ενδεικτικό της στάσης τους στο ζήτημα ότι σε προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο που κατέθεσαν ψήφισμα για το προσφυγικό ζήτημα προέτασαν ως αιτήματα μεταξύ άλλων την ενίσχυση των μηχανισμών καταγραφής, ταυτοποίησης, βελτίωση των υποδομών των κέντρων κράτησης καθώς επίσης και χρηματοδότηση από ΕΕ και ΟΗΕ (βασικούς υπαιτίους της κατάστασης στην Συρία). Απόλυτη δηλαδή ευθυγράμμιση με την κυρίαρχη αστική στρατηγική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, από την σκοπιά δηλαδή του ελέγχου των ροών και κάποιες παρακλήσεις για μια πιο ανθρώπιστικού χαρακτήρα διαχείριση.

Η στάση του ΜΑΣ σε αυτό το ζήτημα βέβαια δεν διαφέρει συνολικά από την κεντρική πολιτική λογική που έχει το ΚΚΕ στην περίοδο. Αρνούμενο πλήρως την δυνατότητα να πετύχει το κίνημα νίκες στο σήμερα έχει παραιτηθεί από μεταβατικούς πολιτικούς στόχους που προκαλούν ρήγματα στην αστική πολιτική όπως η αποδέσμευση από την ΕΕ και από οποιαδήποτε μορφή αγώνα που ξεπερνά τα όρια που θέτει η κομματική γραφειοκρατία. Το αποτέλεσμα είναι ο περιορισμός σε μια σειρά αγώνων χαμηλής κλίμακας και σε επετειακές κομματικές παρελάσεις με αποκλειστικό στόχο την “συσσώρευση όρων” και την αλλαγή συσχετισμών υπέρ του ΚΚΕ ώστε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες να έρθει με μεταφυσικό τρόπο η “λαϊκή εξουσία” που επαγγέλεται. Μεταφυσικά γιατί είναι απορίας άξιο πως θα ανατραπεί το υπάρχον σύστημα και θα έρθει ο σοσιαλισμός μέσα στο ευρώ και την ΕΕ και χωρίς μάλιστα “να σπάσει τζάμι” όπως έλεγε και η Αλέκα Παπαρήγα τον Δεκέμβρη του 2008.

Επειδή όμως μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες καθημερινά θα δολοφονούνται πρόσφυγες που προσπαθούν να γλυτώσουν από την φρίκη του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του ISIS, το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν σωτήρες. Αντίθετα οφείλουν να βγουν μπροστά, να τσακίσουν τα αστικά σχέδια για μια Ευρώπη-Φρούριο και να επιβάλουν μια ταξική απάντηση που θα εξασφαλίσει μια πραγματικά ανθρώπινη λύση στο ζήτημα. Απέναντι στον σύγχρονο σκοταδισμό προτάσσουμε την διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών γνωρίζοντας ότι ο εχθρός μας είναι κοινός και έχει όνομα : Ο σύγχρονος σαπισμένος καπιταλισμός.

Ο φράχτης της ντροπής πρέπει να πέσει εδώ και τώρα ! Χαρτιά-άσυλο στους πρόσφυγες και ιθαγένεια σε όσους το επιθυμούν-καμία απέλαση-ελεύθερη μετακίνηση για όλους ! Κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης ! Κατάργηση της FRONTEX και όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου ! Όχι στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις !

Καλούμε τους φοιτητές, την νεολαία, τους εργαζόμενους της Ροδόπης στην συνέλευση της Πρωτοβουλίας ενάντια στον Φράχτη στον Έβρο, το Σάββατο στις 18:00 στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής και στην κινητοποίηση στον φράχτη στις 31/10 !

* παραθέτουμε τα πρακτικά της συνεδρίασης για του λόγου το αληθές