Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ο διαχρονικός εργολάβος σίτισης του ΔΠΘ

Ήταν κοινό μυστικό για όλους μας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όλο αυτό το διάστημα με την λέσχη. Ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της διαπλοκής καθηγητών, πρυτάνεων και άλλων "ακαδημαϊκών παραγόντων με επιχειρηματικά συμφέροντα για εργολαβίες εκατομμυρίων ευρώ.

Και όλο αυτό το παιχνίδι παιζόταν στις πλάτες χιλιάδων φοιτητών που τόσα χρόνια τρώνε τα σκατά του Χούτου ο οποίος θυσαύριζε με φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Αναδημοσιεύουμε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της "Εφημερίδας των Συντακτών".

Όσο το κέρδος θα μπαίνει πάνω από τις ανάγκες των φοιτητών τόσο θα διαιωνίζονται φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής όπου μοναδικός χαμένος πάντα βγαίνουμε εμάς !



Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ !

Την προηγούμενη βδομάδα βγήκε επιτέλους το πρόγραμμα της εξεταστικής. Για όσους το είδαν θα παρατήρησαν δύο πράγματα. Από τη μία το απαράδεκτο του πρώτου έτους το οποίο δίνει απανωτά μαθήματα την πρώτη βδομάδα και μετά "κάθεται" 2 βδομάδες για το διοικητικό. Από την άλλη το πρόγραμμα δεν έχει τα μαθήματα των χειμερινών εξαμήνων!!!

Το ζήτημα της διπλής εξεταστικής μας απασχολεί μετά το πέρας κάθε εξαμήνου. Και αυτό γιατί ο νόμος Διαμαντοπούλου τις έχει καταργήσει. Το θέμα πλέον άπτεται στην γενική συνέλευση κάθε τμήματος. Στη σχολή μας οι καθηγητές θα συνεδριάσουν την Τετάρτη το πρωί.

Είναι καθήκον του φοιτητικού μας συλλόγου να επιβάλει κάθε φορά αυτό που επιτάσσουν οι ανάγκες των φοιτητών. Και είναι αναφαίρετο δικαίωμα το να μπορούμε να δίνουμε μαθήματα σαν άνθρωποι και όχι με προγράμματα-εξπρές για να πηγαίνουν στα γραφεία τους οι κύριοι καθηγητές ή με τα μισά μαθήματα εντός αυτού. Το πανεπιστήμιο είναι κοινωνικός χώρος πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης, ένας χώρος που πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις, ζυμώσεις και συζητήσεις, όπου θα βγαίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες και άνθρωποι με  σφαιρική εποπτεία επί του επιστημονικού τους αντικειμένου.

Ένα πανεπιστήμιο που συνεχώς θα θυμίζει “καλοκουρδισμένο ρολόι” ,ένα μέρος δηλαδή που η λειτουργία του θα προσομοιάζει με αυτήν ενός εργοστασίου, με την ανάγκη για συνεχή εντατικοποίηση και αύξηση της ανταποδοτικότητας να τσακίζει κάθε έννοια πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας, είναι μεν ένα “καθαρό” πανεπιστήμιο, όσο βέβαια και ο νεκρός πριν τον βάλουν στο φέρετρο. Και είναι εν τέλει ένα πανεπιστήμιο για λίγους κι εκλεκτούς. Όσους δηλαδή έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντέξουν τον φρενήρη ανταγωνισμό παρά τις συνεχείς περικοπές της φοιτητικής μέριμνας αλλά και τις συνολικές πολιτικές λιτότητας που συνεχίζει ακάθεκτα η νέα κυβέρνηση.
 
Μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι τα ζητήματα αυτά λύνονται με μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες επιβολής από τους φοιτητές και όχι με τη συλλογή ηλεκτρονικών και μη υπογραφών ή με επιστολές σε υπουργεία. Επιβολή στην προκειμένη σημαίνει να πάει μαζικά ο σύλλογος στην Συνέλευση τμήματος την Τετάρτη και να μην επιτρέψει σε κανέναν καθηγητή να βγει μέχρι να παρθεί απόφαση. Γι' αυτό το λόγο καλούμε όλες και όλους να παρευρεθούμε μαζικά στη συνεδρίαση με σκοπό την εξασφάλιση της διπλής εξεταστικής για όλους και την διαμόρφωση ενός πιο λογικού προγράμματος εξεταστικής που θα διασφαλίζει τον απαραίτητο χρόνο για την προετοιμασία του κάθε μαθήματος. Ή θα επιλέξουμε τον συλλογικό δρόμο ή θα την φάμε ο καθένας ξεχωριστά. Είναι στο χέρι μας !

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/05  ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
11:00 Π.Μ.  στην αίθουσα συνεδριάσεων (πάνω από την γραμματεία) της Νέας Νομικής

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Μια πρόταση για το πρόγραμμα της εξεταστικής

Με έκπληξη διαπιστώσαμε το πρωί της Δευτέρας 11/5, μέρα που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της εξεταστικής ότι σ' αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται μαθήματα χειμερινών εξαμήνων.

Ο καθένας καταλαβαίνει τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Οι συνάδελφοί μας οι οποίοι μπορεί να χρωστάνε ένα μάθημα χειμερινού για το πτυχίο τους ξαφνικά θα πρέπει να περιμένουν άλλη μία εξεταστική. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα τέτοιο φαινόμενο. Πόσα χρόνια τώρα σε κάθε εξεταστική μέχρι την τελευταία στιγμή αναρωτιόμαστε αν θα υπάρχει πτυχιακή εξεταστική. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αν θεσπίζεται εν τέλει, οι καθηγητές μας συνεχίζουν το αστείο με κοψίματα μέχρι και της τάξης του 98 % (όπως έγινε στην ανακριτική πριν μερικές εξεταστικές).

Όταν από ένα σημείο και μετά μαζεύονται πολλά τυχαία γεγονότα τα οποία σχετίζονται μεταξύ τους, παύει εν τέλει να πρόκειται για σύμπτωση. Πρόκειται για μεθοδευμένη προσπάθεια να εντατικοποιήσουν τους ρυθμούς σπουδών μας, ν' αυξηθεί η "παραγωγικότητα" της σχολής. Μόνο οι άξιοι και όσοι έχουν την δυνατότητα να κάθονται χρόνια στην πόλη θα παίρνουν εν τέλει το πτυχίο τους. Παράλληλα αυτή η κατάσταση συμβάλει στο να καλλιεργηθούν ο ανταγωνισμός και ο ακραίος ατομικισμός. Η λογική του πατάω επί πτωμάτων για να πετύχω.

Οι επιστολές και οι συναντήσεις κορυφής καθηγητών με φοιτητοπαράγοντες ποτέ δε έδωσαν λύσεις στα προβλήματά μας. Για μας ο δρόμος που φέρνει αποτελέσματα είναι αυτός της συλλογικής διεκδίκησης. Των μαζικών γενικών συνελεύσεων που θα επιβάλουν τις ανάγκες των φοιτητών.

Σε κάθε περίπτωση ο σύλλογος φοιτητών δεν θα πρέπει να περιμένει μέχρι πότε θα δεήσουν οι αρμόδιοι να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αλλά να δράσει εδώ και τώρα για να δοθεί τέλος στο άγχος συναδέλφων μας.

Με αυτή την λογική καλούμε όλους τους φοιτητές στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Τρίτης 12/5, με σκοπό να την τρέψουμε σε αποφασιστική και να πάρουμε απόφαση για το πρόγραμμα της εξεταστικής και κάθε ζήτημα που μας απασχολεί. Είναι υπόθεση όλων μας !