Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Η πολιτική χρεωκοπία της ΑΡΑΣ-ΑΡΕΝ

Η πολιτική χρεωκοπία της ΑΡΑΣ-ΑΡΕΝ
ή αλλιώς όταν οι ΑΡΕΝΙΤΕΣ ζήτησαν να δοθούν τα αποθεματικά του ΔΠΘ και των δημόσιων οργανισμών για το χρέος

Στις 24/4 συνεδρίασε το ΔΣ του συλλόγου μας προκειμένου να πάρει απόφαση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με την μεταφορά των αποθεματικών δήμων, δημόσιων οργανισμών κλπ. Οι εκπρόσωποι της ΑΡΕΝ υποστηρίζοντας ότι “η κυβέρνηση και η χώρα διεξάγουν μια σκληρή διαπραγμάτευση και σε καμία περίπτωση δε θα κλαπούν αλλά θα επιστραφούν” (βλ πρακτικά ΔΣ) αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την πρόταση της ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ - ΕΑΑΚ ή του ΜΑΣ που καταδίκαζαν την κίνηση της κυβέρνησης καθώς χειροτερεύει την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των πανεπιστήμιων και απλά αρκέστηκαν σε καταγγελίες του τύπου “λέτε τα ίδια με τον Άδωνι και την ΔΑΠ” την ίδια ώρα που συγκυβερνούν με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και σε άσκοπες εξετάσεις κινηματικής γεωγραφίας του τύπου “ξέρεις που είναι οι Σκουριές;” προσπαθώντας ν’ αναδείξουν μάλλον το ένδοξο αγωνιστικό τους παρελθόν σε αντίθεση με τους ΕΑΑΚίτες που “είναι πουθενάδες”. Την ίδια τοποθέτηση εξέφρασαν και στις 28/4 στην Σύγκλητο του ΔΠΘ ζητώντας από τις πρυτανικές αρχές το ίδιο πράγμα.

Έχει όμως κάποια βάση το επιχείρημα ότι είναι προς το συμφέρον των φοιτητών και του λαού συνολικά να πάνε τα αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) όπως προβλέπει η ΠΝΠ ;

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Στις 21 Απριλίου (την μέρα που γιορτάζει η δημοκρατία), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εξέδωσε εξίσου δημοκρατικά Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία μεταφέρονται υποχρεωτικά όλα τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα των Οργανισμών του Δημοσίου (στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το ΔΠΘ), Δήμων και Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδας. Με δεδομένο ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία, ούτως ή άλλως, έχουν ήδη μεταφέρει τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ με τις αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, όλα τα διαθέσιμα των Οργανισμών, θα βρεθούν πλέον στην ΤτΕ για να εξυπηρετήσουν την έλλειψη ρευστότητας που έχει το ελληνικό δημόσιο. Δηλαδή, δεσμεύονται όλα τα χρήματα που υπάρχουν, για να μπορεί η κυβέρνηση να αποπληρώνει τα χρέη στο ΔΝΤ, την ΕΕ, την ΕΚΤ και τους διεθνείς τοκογλύφους. Και δεν πρόκειται μόνο για τα αποθεματικά των φορέων, αλλά για όλα σχεδόν τα διαθέσιμα χρήματα που υπάρχουν στους λογαριασμούς τους.

Οι συνέπειες για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο :

Όπως παραδέχτηκαν ακόμα και οι ίδιες οι πρυτανικές αρχές, με την δέσμευση των αποθεματικών η ήδη πενιχρή οικονομική κατάσταση θα γίνει απελπιστική. Ακόμα και αν τα χρήματα των αποθεματικών δεν βρίσκονται στους κωδικούς του τακτικού προϋπολογισμού, σε κάθε περίπτωση κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα πειράξει καθώς είναι το μαξιλαράκι ασφαλείας ώστε να μην σταματήσουν οι παροχές στην φοιτητική μέριμνα. Έτσι αν εν τέλει υπάρξει νεο PSI και αυτά κουρευτούν όπως το 2012, με τους ρυθμούς που μειώνονται οι προϋπολογισμοί, μέχρι το Σεπτέμβρη το πανεπιστήμιο δε θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις σε σίτιση - στέγαση - μεταφορά. Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμα και με “πρώτη φορά” η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων παραμένει ο κανόνας την ίδια στιγμή που εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη πάει στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Καλά όλα αυτά θα υποστήριζε κανείς, αλλά από που προκύπτει ότι αν πάνε τα λεφτά στην ΤτΕ θα πάνε ταυτόχρονα και στο χρέος αλλά δεν πρόκειται απλά για μια απλή, αδιάφορη διοικητική μεταρρύθμιση με σκοπό να φανεί ότι υπάρχει ρευστότητα όπως μας λένε οι συνάδελφοι της ΑΡΕΝ ; Μήπως κινδυνολογούν τα ΕΑΑΚ και απλά κάνουν “μικροπολιτική” ή “φτηνές συνδικαλιές” που “δεν τιμούν την φανέλα τους” ;


Την απάντηση μας την δίνει η ίδια η ΤτΕ με επιστολή της προς τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ουπς! Μα αφού μας διαβεβαιώνουν όλοι ότι αυτός ο λογαριασμός δεν έχει σχέση με το χρέος, για δες κάτι πράγματα...) σχετικά με την ΠΝΠ για τα χρήματα των ΟΤΑ και Οργανισμών του δημοσίου:






1. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τον νόμο Σημίτη (2469/97) που τον έφτιαξε τότε που έφτιαχνε τα γνωστά greek semitics για να μας βάλει στο ευρώ -αυτό για όσους λένε πόσο καλό πράγμα είναι ο εσωτερικός δανεισμός.
2. Η διαχείριση των χρημάτων ΟΤΑ και Οργανισμών που θα κατευθυνθούν στην "ομάδα περιουσίας" είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΤτΕ (διαβάστε το στο έγγραφο). Δηλαδή δίνουμε τα χρήματα στον Στουρνάρα, τον εκλεκτό της Φρανκφούρτης, να τα διαχειριστεί όπως θέλει. Κατά τα άλλα, να χουμε εμπιστοσύνη -σε ποιον ακριβώς; Στον Στουρνάρα; Στη Λαζάρ που μας "συμβουλεύει" για το χρέος; Στην Παναρίτη; Σε ποιον;
3. Η "ομάδα περιουσίας", όπως και το "Κοινό Κεφάλαιο" είναι λογαριασμοί που ανήκουν στην ΤτΕ και κάθε Οργανισμός απλώς έχει ένα ποσοστό της μερίδας. Εξ ου και η ΤτΕ κάνει ότι θέλει και κανείς δεν έχει λόγο σε αυτό. Εξ ου και το 2012, όταν η ΤτΕ αποφάσισε να κουρέψει μέσω PSI τα ομόλογα του "Κοινού Κεφαλαίου", δεν χρειάστηκε (νομικά) να ρωτήσει ούτε τις Διοικήσεις των ταμείων, ούτε των νοσοκομείων, ούτε των πανεπιστημίων. Τους ανακοίνωσε την επόμενη μέρα ότι έχασαν τα μισά τους λεφτά!
4. Το επιτόκιο δεν είναι εγγυημένο: εδώ δίνουν κατά προσέγγιση ετήσιο 2,6%, αυτό που ισχύει σήμερα δηλαδή, αλλά είτε το κάνει 1% είτε το κάνει 3% η ΤτΕ-Ευρωσύστημα (έτσι λέγεται πλέον η Τράπεζα) δεν δίνει λογαριασμό σε αυτούς που τοποθέτησαν εκεί τα λεφτά τους. Εγγυημένο επιτόκιο δεν υπάρχει σε αυτόν τον λογαριασμό, τελεία.
5. Η διαφορά με το "Κοινό Ταμείο" (που κι αυτό ήταν εγγυημένο από το ελληνικό δημόσιο, αλλά μια χαρά κουρεύτηκε κατά 50% το 2012!) είναι ότι εκεί οι Οργανισμοί (εκτός ΟΤΑ), έδιναν μόνο τα αποθεματικά τους. Τώρα τους υποχρεώνει όλους (και τους ΟΤΑ) να δίνουν ΟΛΑ τους τα λεφτά, αποθεματικά και ταμειακά διαθέσιμα, σε αυτό το λογαριασμό. Εξαιρούνται μόνο τα χρήματα για να πληρώσουν τις επόμενες 15 μέρες. Σκεφτείτε λοιπόν το εξής απλό: πόσο καθυστερούν τα νοσοκομεία να πληρώσουν προμηθευτές και εργαζόμενους σήμερα που έχουν δεσμευμένα μόνο τα αποθεματικά τους, και κάντε μια αναγωγή για το πώς θα πληρώνουν αύριο που θα χουν δεσμευμένα όλα τους τα χρήματα. Κι αυτό γενικεύστε το στους ΟΤΑ και τα Πανεπιστήμια. Θυμάστε που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι, για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να πέφτουν λεφτά στην πραγματική οικονομία; Ε, το ακριβώς ανάποδο!
6. "Είμαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης". Μας λένε ότι δήθεν είμαστε σε πόλεμο με τους δανειστές και χρειαζόμαστε όλα μας τα όπλα. Κάνουν το ανάποδο: το τελευταίο μας όπλο, τα αποθεματικά που ΔΕΝ είχαν βάλει στο χέρι ως τώρα οι δανειστές, τους τα δίνουμε στο πιάτο! Να ξέρουν πόσα ακριβώς είναι, να μπορούν να τα κουρέψουν, να τα αφήσουν να εξαντληθούν ή οτιδήποτε άλλο συνεννοηθούν με τον Στουρνάρα και τη Λαζάρ. Ωραία ιδέα!
7. Και τώρα το κερασάκι στην τούρτα ! Η χρησιμοποίηση ταμειακών διαθέσιμων κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν είναι πρωτοτυπία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ας δούμε την έκθεση της αξιολόγησης για το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής που υπέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς τον Απρίλιο του 2014. Σύμφωνα με αυτή και συγκεκριμένα στην παράγραφο 136 η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των άλλων φορέων του δημοσίου όχι μόνο δεν χαρακτηρίζεται ως «πραξικοπηματική» και «υφαρπαγή» αλλά αντίθετα περιγράφεται βήμα-βήμα ως μέτρο που οφείλει να λάβει η κυβέρνηση :




ξεφτύλισμα ρεφορμισμού.png

Βλέπουμε λοιπόν πως παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των συναδέλφων για την ασφάλεια των χρημάτων των δημόσιων οργανισμών, όλα δείχνουν ότι μάλλον ο στόχος είναι το χρέος και όχι οι ανάγκες μας !

Και το θέμα είναι ότι πρόκειται ακριβώς για εκείνα τα χρήματα που θα μας εξασφάλιζαν ότι, αν μας εκβιάσουν με πιστωτικό γεγονός ή φύγουμε από το ευρώ, θα επιβιώσουμε για μερικούς μήνες και δεν θα τρώμε τις σάρκες μας. Τώρα φροντίζουμε να τα θυσιάσουμε και αυτά. Και μετά, χωρίς κανένα back up, θα πάει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους δανειστές; Και τι νομίζετε ότι θα πουν οι δανειστές δηλαδή; Βρε καλώς τα παιδιά; Δεν θα πουν πάλι "Μνημόνιο ή σας κλείνουμε τις Τράπεζες από Τρίτη;" (έτσι ακριβώς το πε ο Δραγασάκης ότι τους  είπαν στις 20 Φλεβάρη) 

Αυτός ο φαύλος κύκλος έχει μόνο μια έξοδο: στάση πληρωμών και μονομερή διαγραφή χρέους, έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ και να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας σε άλλες βάσεις. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο !





10689809_741743765872793_6831543908586519650_n.jpg