Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Για τα απαράδεκτα φαινόμενα στο Ποινικό


«Η ελευθερία είναι μόνο για αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά»
- Ρόζα Λούξεμπουργκ

Δεν είναι λίγες οι φορές που η συζήτηση στο σύλλογο φοιτητών νομικής στρέφεται γύρω από τα φαινόμενα καθηγητικής αυθαιρεσίας που παρατηρούμε συχνά - πυκνά και τα οποία εντείνονται σε περιόδους εξεταστικών. Τις προάλλες ειδικότερα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ακόμα τέτοιο φαινόμενο στην εξέταση του Ποινικού 1. Όταν πήραμε τα θέματα στα χέρια μας διαπιστώσαμε ότι από τα δύο ερωτήματα στα οποία έπρεπε να απαντήσουμε το ένα ζήτημα της θεωρίας δεν υπήρχε αναλυμένο στο σύγγραμμα του κ. Μπέκα ,από το οποίο καλούμασταν να διαβάσουμε , παρά μόνο μια αναφορά του χωρίς επεξήγηση σε ένα σχεδιάγραμμα Το άλλο ερώτημα δε , το πρακτικό, ήταν αρκετά δύσκολο. Όταν οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για το ουσιαστικά εκτός ύλης ερώτημα ο κ. Μπέκας απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν φταίω εγώ που μετά τα Χριστούγεννα παρακολουθούσαν τα μαθήματα 10 άτομα»!!! Με λίγα λόγια δηλαδή ο κ. Μπέκας αποφάσισε να περάσει τα 10 άτομα τα οποία είχαν παρακολουθήσει το συγκεκριμένο μάθημα στο οποίο είχε αναλυθεί το εν λόγω ζήτημα και να εκδικηθεί τους υπόλοιπους 390 φοιτητές οι οποίοι απουσίαζαν, ασχέτως εάν ήταν αρκούντως προετοιμασμένοι για να περάσουν το μάθημα με βάση το σύγγραμμα του ίδιου και την εξεταστέα ύλη
.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα σε εξεταστικές περιόδους (π.χ. θέματα εκτός ύλης) Την περασμένη χρονιά μάλιστα ξανά στο ποινικό I ο κ. Μπέκας είχε αποφασίσει και πάλι να κόψει μαζικά όλο το έτος λες και όλοι οι φοιτητές ήταν απροετοίμαστοι! Ούτως ή άλλως σύμφωνα με το ακαδημαϊκό πλαίσιο οι παρακολουθήσεις των μαθημάτων δεν είναι υποχρεωτικές για τους φοιτητές. Άλλωστε ζούμε πλέον σε μία περίοδο όπου οι περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να δουλεύουν για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, και πολλοί ακόμη δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος της διαμονής σε άλλη πόλη και έρχονται μόνο κατά τις εξεταστικές περιόδους.


Συνεπώς είναι αδιανόητο να απαιτείται η παρακολούθηση όλων των παραδόσεων για να περάσουμε ένα μάθημα. Αντιθέτως οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν το απαραίτητο υλικό της μελέτης (σημειώσεις παραδόσεων, επαρκή συγγράμματα). Δεδομένων όλων αυτών είναι αδιανόητες τέτοιες κινήσεις από πλευράς καθηγητών.


Σαν να μην έφτανε αυτό, στην εξέταση του Ποινικού 3 επιτηρήτρια - ντετέκτιβ έφτασε στο σημείο να ανοίγει τσάντες ψάχνοντας για κινητά και να μονογράφει γραπτό συμφοιτήτριας μας επειδή απλώς είχε το κινητό της στο αθόρυβο όπως οι περισσότεροι κάνουμε. Η εξέταση του ποινικού δεν έχει σχέση με ανακριτική διαδικασία υπόπτων ούτε πρέπει να επιτρέπουμε συμπεριφορές που καταπατούν τα δικαιώματά μας μένοντας απαθείς.


Τα φαινόμενα αυτά προφανώς και δεν οφείλονται μόνο στο κόμπλεξ του τάδε ή δείνα καθηγητή. Αποτελούν μια σημαντική πτυχή της επίθεσης Κυβέρνησης - ΕΕ - Κεφαλαίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Βασικοί στόχοι είναι η δημιουργία αποφοίτων φθηνών, πειθαρχημένων και υπάκουων, ο μετασχηματισμός της προσδοκίας σε αντιστοιχία με τη συνθήκη της φτώχειας, της λιτότητας και της ανεργίας, πράγμα που περνά από τη διάσπαση των πτυχίων και τη ρευστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Θέλουν ακόμα την πλήρη αποστείρωση και αποπολιτικοποίηση των από δω και πέρα γενιών εντός του πανεπιστήμιου, μέσω της κολλεγιοποίησης του πανεπιστημίου, της εντατικοποίησης, της πειθάρχησης και της ευθείας επίθεσης στην συνδικαλιστική συγκρότηση και εμφάνιση του φοιτητικού σώματος. Είναι μια βασική προϋπόθεση ώστε να δημιουργηθούν οι σύγχρονοι εργαζόμενοι των 400 ευρώ που δεν θασηκώνουν κεφάλι!

Απέναντι σε όλα αυτά, είναι αναγκαίο μέσα απ΄ το συλλογικό δρόμο αλλά και μέσα απ΄ την προσωπική μας στάση ο καθένας να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να μη δείξουμε καμία ανοχή σε φαινόμενα καθηγητικής αυθαιρεσίας.

Απαιτούμε

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον τομέα του ποινικού την Τρίτη μέτα την εξέταση του Ευρωπαικού στις 12:00 ώστε να ακυρωθεί το εκτός ύλης ερώτημα.
•Καμία ανοχή σε φαινόμενα καθηγητικής αυθαιρεσίας.
•Να εξεταστεί προφορικά η συνάδελφος που μηδενίστηκε μια βδομάδα μετά το τέλος της εξεταστικής
•Να περαστούν στο Unistudent οι βαθμολογίες όσων μαθημάτων δόθηκαν κατά την Εαρινή και Επαναληπτική εξεταστική του 2013 από φοιτητές που δεν έκαναν την δήλωση τους

Διεκδικούμε

• Nα αναρτώνται στη σχολή και στο διαδίκτυο ενδεικτικές απαντήσεις σε όλα τα μαθήματα
• Να οριστούν συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα μπορούμε να βλέπουμε τα γραπτά μας και να μην αναγκαζόμαστε να κυνηγάμε για μέρες τους καθηγητές
•Σε περιπτώσεις μαζικών κοψιμάτων (όταν περνά το μάθημα κάτω από το 30% των φοιτητών) άμεση αναβαθμολόγηση, ή επανάληψη της εξέτασης.
•Είμαστε ισότιμοι με τους καθηγητές, όταν δεν μας σέβονται και θεωρούμε ότι μας προσβάλλουν δεν τους σεβόμαστε κι εμείς. Δεν αλλάζουμε θέσεις πριν την εξέταση ως ύποπτοι, δεν δεχόμαστε να κοπούμε επειδή δεν έχουμε πάσο, είμαστε αλληλέγγυοι προς τους συμφοιτητές μας όταν αυθαιρετήσουν πάνω τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου