Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Με αφορμή τις φιλανθρωπίες της ΔΑΠ

“Οι φιλανθρωπίες των φραγκάτων είναι αποκρουστικές, όπως το χάδι του βιαστή στο θύμα.”

- Niemands Rose

Το τελευταία τρία χρόνια του μνημονίου, είδαμε έντρομοι εκατομμύρια ανθρώπους να μένουνε άνεργοι, άστεγοι ή ακόμη και να βάζουν τέλος στη ζωή τους. Επίσης, άλλους να σκοτώνονται στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν και άλλους να μένουν στο σκοτάδι. Όλα αυτά βέβαια δεν θα είχαν γίνει πραγματικότητα χωρίς τις ελεεινές πολιτικές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλων «φιλικών συμμέτοχων», οι οποίοι εξώθησαν τόσους πολίτες στην εξαθλίωση, την φτώχεια και τον θάνατο.

Τώρα, ενόψει νέων μέτρων, όπως την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που θα έρθει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και πάλι τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό το κυβερνητικό μόρφωμα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, άρχισε εδώ και λίγες μέρες να μαζεύει τρόφιμα και ρούχα για να τα διανείμει στους φτωχούς –ή πιο σωστά, φτωχοποιημένους- συμπολίτες μας.

Την ίδια στιγμή που στηρίζουν καθημερινά σωρεία άθλιων οικονομικών μέτρων (απολύσεις, μισθούς πείνας, διακοπές ρεύματος, διάλυση του πανεπιστημίου, ανύπαρκτες συντάξεις) έρχονται υποκριτικά να δείξουν τις “κοινωνικές τους ευαισθησίες”. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπεύθυνου ΔΑΠ της σχολής μας στο διοικητικό συμβούλιο όταν σε σχετικό ψήφισμα για τον τραγικό θάνατο της 13χρονης Σάρας από μαγγάλι, ότι δεν είχε ιδέα, την ώρα που έχει βουίξει όλη η χώρα για αυτό το περιστατικό. Όλη αυτή η χυδαία υποκρισία περί φιλανθρωπικών δράσεων δεν απορρέει από καμία ξαφνική λαχτάρα για τους κοινωνικά αδύναμους αλλά γίνεται μόνο για λόγους εντυπώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι συνολικά ο όρος «φιλανθρωπία» είναι υποκριτικός από μόνος του. Είναι ο τρόπος να “μακιγιάρουμε” όλη την εξαθλίωση που φέρνει ο καπιταλισμός χωρίς βέβαια να αγγίξουμε τις ρίζες που την προκαλούν . Δεν έρχεται ποτέ σε ρήξη με τους παράγοντες που οδηγούν στην φτώχεια, αλλά αντίθετα τους νομιμοποιεί και συντηρεί. Είναι ο τρόπος ώστε οι εύποροι να κρύβουν την “βρομιά” που παράγουν, νιώθοντας καλά με τον εαυτό τους τις άγιες μέρες.

Ειδικότερα σκοπός της φιλανθρωπίας είναι συσκοτίζοντας τις αιτίες της φτώχειας να καλλιεργήσει ένα αίσθημα ότι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για τα προβλήματα που υπάρχουν στον κόσμο. Έτσι για την ανεργία δίνουμε εμείς ένα πακέτο μακαρόνια, δίνει και η Κόκα - Κόλα που πρόσφατα απέλυσε δεκάδες εργαζομένους της (ενώ τα προηγούμενα χρόνια χάρη σ’ αυτούς κέρδιζε εκατομμύρια ευρώ) και είμαστε όλοι χαρούμενοι. Στην αστική φιλανθρωπία δηλαδή, για τις ζημιές και την αδικία φροντίζουμε όλοι μαζί, ενώ τα κέρδη από το ξεζούμισμα των εργαζομένων αφήνονται στα αφεντικά και τους τραπεζίτες.

Απάντηση σε όλα αυτά είναι η ταξική αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζομένους και στα κομμάτια της κοινωνίας που πλήττονται από την καπιταλιστική κρίση. Αυτή εκφράζεται σε καθημερινή βάση, σε πολλά επίπεδα (αγώνες, διαμαρτυρίες, συλλογικές κουζίνες αποτροπή πλειστηριασμών, επανασυνδέσεις ρεύματος, κοινοί αγώνες εργαζόμενων-φοιτητών και πληθώρα άλλων) και δεν αποσκοπεί στο «φαίνεσθαι» όπως η φιλανθρωπία, αλλά στο «είναι». Η ταξική αλληλεγγύη είναι ο μόνος ουσιαστικά δρόμος για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε απέναντι στην βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου ώστε να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την συνολική ανατροπή του. Μόνο τότε θα μπορέσουμε ν’ αποκτήσουμε ζωή με αξιοπρέπεια όπου η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών θα μπαίνει πάνω από τα κέρδη των λίγων.

Τον καιρό λοιπόν που γίνονται οι φιλανθρωπικές ενέργειες της ΔΑΠ, έρχονται και τα νέα μέτρα της Τρόικας. Προσπαθούν να δείξουν ότι αυτή κάνουν την αλληλεγγύη πράξη, ενώ οι υπόλοιποι δήθεν αδρανούν. Η αλήθεια όμως είναι συντριπτικά εναντίον τους. Γνωρίζουμε καλά ότι οι εκπρόσωποι αυτών που θέλουν ιδιωτικό το πανεπιστήμιο και για λίγους, αυτών που ψήφισαν τα μνημόνια και αυτοί που καθημερινά συκοφαντούν όλους όσους αγωνίζονται, δεν έχουν σταγόνα ανθρωπιάς μέσα τους. Απέναντι στις υποκρισίες που θυμούνται τις γιορτινές μέρες, εμείς θα είμαστε κάθε μέρα να χτίζουμε τους αγώνες που θα ανατρέψουν την βάρβαρη πολιτική τους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου