Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

Η τρομοκρατία της ΔΑΠ δεν πρέπει να μας σταματήσει! Δεν σταματάμε να παλεύουμε για μια ποιοτική δημόσια παιδεία μέσα από κινηματικές διαδικασίες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις όπου θα αποφασίζουμε όλοι μαζί τις δράσεις μας. Για να νικήσουν οι αγώνες θα πρέπει ν’ αποβάλουμε τις λογικές της ανάθεσης, της ηττοπάθειας και της υποταγής. Σ’ αυτή τη λογική προτείνουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων για το επόμενο διάστημα και νέα Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για να το επιβάλουμε. Οι μικρές αυτές νίκες μπορούν να γίνουν η αρχή για την ανάπτυξη μαζικών και ανυποχώρητων αγώνων μέχρι την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και τρόικα ΕΕ - ΔΝΤ απέναντι μας.
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ: Είναι γελοίο να περιμένει κανείς ότι μια επιστολή στο υπουργείο παιδείας θα ανατρέψει τον νόμο Διαμαντοπούλου όπως μας λέει η ΔΑΠ. Με βάση το ψήφισμα των ανένταχτων στην τελευταία Γ.Σ έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου στην Γραμματεία και ζητήσαμε άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης τμήματος. Η Γ.Σ.Τ. έχει την ευχέρεια να αποφασίσει για το ζήτημα αυτό (σε πολλές σχολές παραχωρεί μέχρι και 6 εξεταστικές). Για να το καταφέρουμε αυτό χρειάζεται μια δυναμική παρέμβαση όλων μας εκεί ώστε να πιέσουμε και να αναγκάσουμε τους καθηγητές. Μπορεί να προβλέπεται αυτό στο νόμο αλλά η εφαρμογή ή όχι κρίνεται στην πράξη και ήδη πολλά ιδρύματα αρνούνται να εφαρμόσουν διατάξεις. Σε περίπτωση που καθηγητές είτε δεν την συγκαλέσουν είτε παραμείνουν ανένδοτοι, δεν θα σταματήσουμε αλλά θα προβούμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, όπως μια κατάληψη στην πρυτανεία ή και στη σχολή. Είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλα τα έτη και δεν θα περάσει έτσι!
ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ: Το ΔΠΘ διαθέτει τυπογραφείο το οποίο βρίσκεται στη Ξάνθη. Εκεί κάθε τμήμα μπορεί να τυπώνει με βάση τις ανάγκες του. Το πολυτεχνείο της Ξάνθης ήδη το χρησιμοποιεί για συγγράμματα και σημειώσεις. Τώρα που δεν παίρνουμε βιβλία και κώδικες ήρθε η ώρα και η σχολή μας να χρησιμοποιήσει το τυπογραφείο. Προτείνουμε να δημιουργηθεί μια επιτροπή από 2 φοιτητές από κάθε έτος ώστε να αποφασίσουν τις ανάγκες για συγγράμματα και κώδικες. Ύστερα με λεωφορείο με έξοδα του συλλόγου πηγαίνουμε στη Ξάνθη, τυπώνουμε τα βιβλία μας και τα μοιράζουμε δωρεάν σε όλους. Πολλοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα το έχουν κάνει ήδη αρκετές φορές. Ν’ απαιτήσουμε επίσης στην Γ.Σ.Τ από τους καθηγητές των οποίων αγοράζουμε τα βιβλία (π.χ εισαγωγή στο αστικό) να μας δώσουν την άδεια να τυπωθούν τα δικά τους. Η δυνατότητα των φοιτητών να σπουδάζουν είναι πάνω από την ατομική κερδοσκοπική τους επιδίωξη.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ: Ήδη με τους αγώνες των προηγούμενων ημερών πετύχαμε την δέσμευση του αντιπρύτανη για την αύξηση των δρομολογίων κατά 90 τον μήνα. Ωστόσο είναι στο χέρι μας να επιβάλουμε στην πράξη τη νίκη αυτή και να συνεχίσουμε μέχρι να έχουμε επαρκή μεταφορά για όλους τους φοιτητές. Σε περίπτωση λοιπόν μη τήρησης της δέσμευσης τις επόμενες μέρες να προχωρήσουμε σε κατάληψη της πρυτανείας μέχρι να εφαρμοστεί η αύξηση.
ΣΙΤΙΣΗ: Με την κινητοποίηση - κατάληψη στον Χούτο δώσαμε την δυνατότητα για 3 μέρες όλοι οι φοιτητές να φάνε δωρεάν. Οι αγώνες όμως πρέπει να συνεχιστούν για μια δημόσια δωρεάν πανεπιστημιακή λέσχη με υψηλής ποιότητας φαγητό και όχι το άλογο που μας ταΐζει ο Χούτος. Γνωρίζουμε την άρνηση του υπουργείου να δίνει χρήματα για σίτιση αν αυτά δεν πηγαίνουν σε ιδιώτες ώστε να κερδοσκοπούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κέτερινγκ. Για να ξεπεραστεί αυτό το νομικό εμπόδιο καλούμε το επόμενο διάστημα ν' ανοίξει η κουβέντα στον σύλλογο για το ποιες δυνατότητες υπάρχουν να δημιουργηθεί μια λέσχη στα πρότυπα της εστιακής με φοιτητικό – εργατικό έλεγχο. Αν αποδεσμευτεί το Πανεπιστήμιο από τη ληστρική σύμβαση με τον Χούτο υπάρχει η δυνατότητα για μια λέσχη στη βάση των αναγκών μας.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: Είναι το νέο όργανο που έρχεται να εφαρμόσει τον νόμο Διαμαντοπούλου. Είναι αυτό που βάζει ιδιώτες και μάντζερς στις σχολές, που φέρνει λογικές κέρδους και την εντατικοποίηση Είναι ξεκάθαρα κατά των συμφερόντων μας. Συνολικά το φοιτητικό κίνημα το έχει απορρίψει και δεν έχει καμία νομιμοποίηση πέρα της τυπικής. Σε κάθε απόπειρα συνεδρίασης του θα είμαστε εκεί για να το διαλύουμε πριν καταστρέψει τις σχολές μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου