Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Το αγωνιστικό ψήφισμα των ανεξάρτητων στην Γ.Σ της 1/11 για την πτυχιακή εξεταστική


Παρά το γεγονός ότι στην τελευταία Γ.Σ η υπεύθυνη παράταξη της σχολής μας με τις γνωστές τις μεθόδους κατάφερε να κερδίσει, ορισμένοι συμφοιτητές μας κατέθεσαν ένα αγωνιστικό ψήφισμα ενάντια στην κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής που προτείνει άμεση ανάληψη δράσεων. Υπερψηφίστηκε με απόλυτη πλεοψηφία και είναι μια πρώτη καλή απόφαση για το ζήτημα. Ας την εφαρμόσουμε !

Ψήφισμα Συλλόγου Νομικής «Κώστας Βάρναλης»
Ο ν. 4009/11, μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάργηση των επαναληπτικών εξεταστικών για τους εκάστοτε επί πτυχίω φοιτητές. Σκοπός του σημερινού κειμένου είναι να κινητοποιηθεί ο Σύλλογος ώστε μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους να διεκδικήσει την κατάργηση-ανατροπή του νόμου. Είναι προφανές το πόσο προβληματικό είναι το μέτρο λαμβάνοντας υπόψη την περσινή προσωρινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε με αιτιολογία την κρίση και με αιτία τις πιέσεις από τις μαζικές κινητοποιήσεις ολόκληρης της φοιτητικής κοινότητας.
Αρχικά, ο νόμος μας αφορά όλους και οι συνθήκες που επικαλέστηκε το Υπουργείο εξαιρετικά, είναι καταφανώς παρούσες και τώρα και μάλιστα δεν προβλέπεται να εκλείψουν σύντομα. Το μόνο αποτέλεσμα των προσωρινών αυτών μέτρων είναι η ρηχή επικάλυψη του θέματος, με δεδομένο ότι παρατείνει, όσο υπάρχει ο νόμος, τα πολυεπίπεδα προβλήματα για τους φοιτητές.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο νόμος εκτός από τις αλλαγές που επιφέρει το θέμα των επαναληπτικών εξεταστικών, προβλέπει το ν+2, δηλαδή διαγραφές φοιτητών, μέτρο που θα ισχύσει από τον Δεκέμβρη του2014, και απορρυθμίζει το συνολικά το εκπαιδευτικό σύστημα και τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα του. Την ώρα που μας διαγράφει η σχολή στα 6 χρόνια δε νοείται να περιοριζόμαστε στην ποσότητα των μαθημάτων που δίνουμε. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την κατάργηση των συγγραμμάτων, τα δίδακτρα και τη νέα διοίκηση του Πανεπιστημίου (Συμβούλια Διοίκησης) η φοίτηση και το πτυχίο φαντάζουν ακόμα δυσκολότερο εγχείρημα.
Αποτέλεσμα; Θα ωθείται η έξοδος φοιτητών εκτός σχολών πριν πάρουν το πτυχίο! Και αυτό τι επιπτώσεις θα φέρει στην κοινωνία; Τι επιπτώσεις θα φέρει στην οικογένειά μας; Πέρσι υποτίθεται ότι μέρος της Υπουργικής απόφασης οφειλόταν στην οικονομική κρίση. Η παράταση των σπουδών με τον περιορισμό των εξεταστικών μόνο περισσότερα οικονομικά προβλήματα θα αποφέρει.
Με το μέτρο αυτό απομακρύνεται σε επόμενο στάδιο η άσκηση, η ανεύρεση εργασίας, το μεταπτυχιακό που πολλοί από σας σκέφτεστε να κάνετε (που και σ’ αυτά μπαίνουν πλέον δίδακτρα), αν βέβαια καταφέρετε να τελειώσετε ομαλά τις σπουδές σας.
Η εξαίρεση που θα ίσχυε μόνο για τις προηγούμενες εξεταστικές Ιουνίου-Φεβρουαρίου έδωσε εσφαλμένα αίσθηση επανάπαυσης σε μεγάλη μερίδα των φοιτητών που οργάνωσαν το πρόγραμμά τους με τη σκέψη ότι η επόμενη εξεταστική δε θα αλλάξει χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση, όπως και τελικά έγινε.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • κατάργηση-ανατροπή του ν. 4009/11
  • επαναφορά πτυχιακών εξεταστικών τώρα
  • άμεση εύρεση λύσης και για τα υπόλοιπα μέτρα του νόμου
  • άμεση ευαισθητοποίηση φοιτητών και καθηγητών σε πανελλαδικό επίπεδο
  • σύγκληση Γενική Συνέλευση Τμήματος μέσα στη βδομάδα και μαζική συμμετοχή του Συλλόγου, ώστε να ασκηθεί αποτελεσματικά πίεση σε επίπεδο και Πανεπιστημίου αλλά και Υπουργείου
  • δημόσια δωρεάν παιδεία




Με δεδομένο ότι πιεζόμαστε και χρονικά για υποβολή δήλωσης στο unistudent ως τις 30/11 καλούμε το Σύλλογο σε κινητοποίηση ΤΩΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου