Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Κείμενο παρέμβασης του Συντονιστικού Κατάληψης ΣΦ Νομικής

Τολμάμε να αγωνιζόμαστε – διεκδικούμε τα αυτονόητα!

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια βιώνουμε με όλο και μεγαλύτερη ένταση την υποτίμηση κάθε πτυχής των ζωών μας. Βλέπουμε μία επίθεση που δεν έχει τελειωμό με περικοπές μισθών-συντάξεων-κοινωνικών παροχών, απολύσεις-διαθεσιμότητες, κλεισίματα και συγχωνεύσεις σχολείων-σχολών-νοσοκομείων, αυταρχικοποίηση και ολοένα μεγαλύτερη καταστολή των κοινωνικών αντιστάσεων, την οικολογική καταστροφή (βλ Σκουριές, Σάπες κλπ).

Στο όνομα της «εθνικής ενότητας» και της «ανάπτυξης» το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο καταστρέφει το παρόν της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και διαλύονται οι αυταπάτες περί κοινωνικού κράτους σε συνθήκες κρίσης και κυριαρχίας του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα η ακροδεξιά, το παρακράτος, ο φασισμός, που αποτελούν το μακρύ χέρι του συστήματος προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι και να τρομοκρατήσουν το λαό με τραμπούκικες επιθέσεις και διώξεις, φτάνοντας στο σημείο να δολοφονήσουν τον Π. Φύσσα πριν ένα μήνα.

Το πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το κάδρο της επίθεσης. Τα πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται και οδηγούνται σε κλείσιμο, σε συγχωνεύσεις, σε απολύσεις, η φοιτητική μέριμνα εξαφανίζεται, τα πτυχία μετατρέπονται σε κουρελόχαρτα, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κάνουν κουμάντο στην παιδεία, το άσυλο καταπατείται συνεχώς, οι παρατάξεις της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια προσπαθούν να φιμώσουν κάθε προσπάθεια και φωνή αντίστασης. Αυτό το διάστημα μάλιστα η τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται σε αναβρασμό ενάντια και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι φοιτητές της Κομοτηνής βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι μόνο με τις περικοπές στα συγγράμματα και τον διαρκή αποκλεισμό μας από την σίτιση και την στέγαση, αλλά και με μία επίθεση στο δικαίωμα μας στη δωρεάν μεταφορά. Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια των λεωφορείων έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ πολλές φορές αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε αντίτιμο στο Αστικό Κτελ Κομοτηνής, αν δεν θέλουμε (ή δεν μπορούμε!) να πληρώσουμε ταξί ή να γυρίσουμε ποδαράτο.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής προχώρησε σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσισε κατάληψη και μια σειρά κινητοποιήσεων ώστε να απαντήσουμε συλλογικά στην επίθεση, να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα: δημόσια-δωρεάν παιδεία με φοιτητική μέριμνα για όλους, ενιαία πτυχία με πλήρη επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, συνολικότερα για να σταματήσει αυτή η καταστροφή στην παιδεία και στην κοινωνία. Παλεύουμε για ένα άλλο πανεπιστήμιο και μια άλλη κοινωνία των αναγκών μας. Θεωρούμε αυτονόητη την σύνδεση του δικού μας αγώνα με τους συλλογικούς αγώνες κάθε πληττόμενου κομματιού της κοινωνίας.

Καλούμε όλους να μπουν σε τροχιά κινητοποιήσεων, ειδικά ενόψει των νέων μέτρων που έρχονται με τον τελευταίο προϋπολογισμό, σε συντονισμένους μαζικούς αγώνες από τα κάτω για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση, τις πολιτικές τρόικας-κεφαλαίου και κάθε συνεχιστή της ίδιας πολιτικής.

·         Παρασκευή 25/10: 11:00 - κινητοποίηση-διαμαρτυρία στην Περιφέρεια
                                12:30 - κινητοποίηση ενάντια στο αντίτιμο στην Παλιά Πρυτανεία
                                18:00 - παρέμβαση στο Χούτο για δωρεάν σίτιση
·   Σάββατο 26/10:      14:00 - μαζική αντιφασιστική παρέμβαση στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής
·         Δευτέρα 28/10:      διαμαρτυρία και παρέμβαση στην παρέλαση
·         Πέμπτη 31/10:        17:00 - Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο. Προσυγκέντρωση στην κ. πλατεία



Συντονιστικό Κατάληψης του ΣΦ Νομικής «Κώστας Βάρναλης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου