Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Πριν από 7 χρόνια σε μια σχετικά ήρεμη περίοδο, οι δρόμοι και τ' αμφιθέατρα σείονταν από την ορμή και τον παλμό του φοιτητικού κινήματος. Κυρίαρχο αίτημα των ημερών ήταν να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που προωθούσε η κυβέρνηση Καραμανλή με το νόμο Γιαννάκου. Τελικά οι πολύμηνες καταλήψεις ανάγκασαν την κυβέρνηση να υποχωρήσει και πέτυχαν μια από τις μεγαλύτερες ιστορικά νίκες του φοιτητικού κινήματος.

Σήμερα σε περίοδο βαθιάς κρίσης του συστήματος και σκληρών μνημονιακών πολιτικών, η συγκυβέρνηση με την τρόικα έχουν εξαπολύσει μια βάρβαρη επίθεση ενάντια σε δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας. Στους φοιτητές αυτή η επίθεση μεταφράζεται σε κόψιμο της φοιτητικής μέριμνας, σε υποβάθμιση των πτυχίων, σ' ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον για τους περισσότερους με πιθανότατη κατάληξη την ανεργία. Όσον αφορά τη σχολή μας, μέσα σε λίγα χρόνια είδαμε μείωση δρομολογίων στα λεωφορεία, περιορισμό συγγραμμάτων, επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για τη σίτιση. Επίσης πρόσφατα πέρασε ο νέος κώδικας δικηγόρων που στήνει τους μικρομεσαίους δικηγόρους στον τοίχο και ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες. Γενικά είναι μια προσπάθεια για τη δημιουργία μιας παιδείας ταξικής όπου θα μπορούν να σπουδάσουν μόνο οι λίγοι και εκλεκτοί.

Το φοιτητικό κίνημα έχει να αντιμετωπίσει αναβαθμισμένες απαιτήσεις στο σήμερα. Όχι μόνο επειδή τα προβλήματα του φοιτητή είναι πολύ περισσότερα αλλά κυρίως γιατί σήμερα οι κυβερνήσεις και μεγαλοεπιχειρηματίες βρίσκονται σε κρίση και δεν κάνουν παραχωρήσεις εύκολα ούτε στους φοιτητές ούτε στους εργαζόμενους. Για να νικήσουν οι αγώνες όλων μας ξεχωριστά πρέπει να ενωθούν, πρέπει να βαδίσουμε στο πλάι με όλους τους άλλους φοιτητές και εργαζόμενους που φορτώνονται μια κρίση που δε δημιούργησαν. Μας προετοιμάζουν ένα αύριο εφιάλτη για αυτό και είναι ανάγκη να συνδέσουμε τον αγώνα μας για το πιο απλό τη δωρεάν μεταφορά, το ισχυρό πτυχίο με τον αγώνα για το δικό μας αύριο, μια άλλη κοινωνία και ένα άλλο πανεπιστήμιο των αναγκών μας. Μπορούμε να διαγράψουμε το χρέος που για χάρη του καταστρέφονται οι ζωές μας, μπορούμε να επιβάλλουμε φοιτητικό και εργατικό έλεγχο στο πανεπιστήμιο, στις μεταφορές, στους χώρους δουλειάς και σε ολόκληρη την κοινωνία. Με τέτοια προοπτική θα κερδίσουμε, αυτή την προοπτική φοβούνται κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες και για αυτό σκυλιάζουν οι καθεστωτικές ΔΑΠ-ΠΑΣΠ φωνάζοντας για τρομοκράτες αριστερούς, σίγουρα είναι τρομακτικό για αυτούς και τα αφεντικά τους να νικήσουν οι αγώνες μας!!

Για τη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου χρειάζεται ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα τ' οποίο θα παλεύει και θα διεκδικεί. Δεν θα στέκεται προνομιακός συνομιλητής του εκάστοτε υπουργού. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις όπου σ' αυτές οι φοιτητές θα αποφασίζουν συλλογικά την επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν.

Είναι σημαντικό να παρθεί αγωνιστική απόφαση στη συνέλευση της Παρασκευής. Την προηγούμενη βδομάδα οι παρατάξεις της συγκυβέρνησης ΔΑΠ – ΠΑΣΠ, όχι μόνο δεν δέχτηκαν την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης αλλά κορόιδεψαν κατάμουτρα δεκάδες συναδέλφους μας αρνούμενοι ν' αναγνωρίσουν τις υπογραφές τους και υποστηρίζοντας με θράσος πως είναι πλαστές. Ήδη έχουν ξεκινήσει καμπάνια παραπληροφόρησης πως δεν πρόκειται να γίνει Γενική Συνέλευση ώστε να μην συγκεντρωθεί απαρτία! Θέλουν τον σύλλογο τσιφλίκι τους. Να είναι ανενεργός και να μην παίρνει αγωνιστικές αποφάσεις για τα προβλήματα που μας απασχολούν ώστε να διαιωνίζεται η πελατειακή τους λογική (του τύπου «ασ’ το πάνω μου, θα στο λύσω εγώ») και να περνά αβίαστα η πολιτική των κυβερνήσεων.

Αγωνιστική απόφαση σημαίνει πως δε θα περιμένουμε τις επιστολές της ΔΑΠ αλλά θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Θα αποφασίσουμε και θα υλοποιήσουμε σαν σύλλογος κινητοποιήσεις στην Πρυτανεία, το Αστικό Κτελ και στην περιφέρεια για να διεκδικήσουμε φοιτητική μέριμνα για να μπορούν να σπουδάσουν όλοι. Μικρές νίκες και κατακτήσεις κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων, μπορούν και πρέπει να γίνουν αρχή για την άνοιξη των αγώνων ενάντια στην κοινωνική εξαθλίωση που φέρνουν, για μια κοινωνία των αναγκών μας.

Καλούμε όλους τους φοιτητές στην Γενική Συνέλευση Παρασκευή, 17:00 στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής με στόχο όχι άλλο ένα πανηγυράκι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που θα κάνουν το κομμάτι τους άλλα ουσιαστικού διαλόγου και αποφάσεων. Θέλουμε και θα απαιτήσουμε μια διαδικασία που θα είναι μέτοχοι όλοι οι φοιτητές και όχι σόου των παρατάξεων. Την ημέρα αυτή μετά τις 15:00 δεν θα υπάρχουν μαθήματα. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας να είμαστε εκεί για να αποφασίσουμε εμείς για το συμφέρον μας και όχι επαγγελματίες των παρατάξεων.
[Τυχόν μηνύματα από «καλοπροαίρετους» ότι δεν θα γίνει η Γ.Σ. ας αγνοηθούν.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου