Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

η πρόταση μας για δημοκρατικές ΓΣ όπως ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 18/10


ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ – ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!


Όλοι όσοι έχουμε παρευρεθεί σε γενική συνέλευση του συλλόγου μας έχουμε σίγουρα απογοητευθεί από τις ατελείωτες τοποθετήσεις των παρατάξεων που αναλώνονται σε σχόλια με μόνο στόχο το θέαμα και το σόου. Οι Γ.Σ. με τον τρόπο που γίνονται έχουν πάψει να εκφράζουν τους φοιτητές και έχουν γίνει πεδίο για ανούσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των καθεστωτικών παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, για πράγματα που δεν αφορούν κανέναν (όπως το κατά πόσο ο Έλβις πιστεύει στο ΠΑΣΟΚ, ή τα σπουδαία και περίτρανα επιτεύγματα της “πρώτης και υπεύθυνης παράταξης” της ΔΑΠ, τη στιγμή που κάτω από την δικιά της πρωτιά οι φοιτητές δεν μπορούν ούτε σε λεωφορείο να χωρέσουν –αν βρουν πρώτα ένα, φυσικά– για να ανέβουν στη σχολή).

Την στιγμή που η κοινωνία, οι γονείς μας, στενάζει από τα απανωτά μέτρα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι παρατάξεις των δύο πρώτων κομμάτων στα πανεπιστήμια, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ:
  • επιλέγουν να κάνουν τουμπεκί μπροστά σε όλα αυτά που προωθούν οι κυβερνήσεις τους,
  • να στρέφουν την κουβέντα σε μικροπολιτικές φανφαρολογίες που δεν ενδιαφέρουν κανέναν απολύτως,
  • να συνεχίζουν την (ίσως μοναδική στα ελληνικά δεδομένα) παραταξιο-κεντρική και χρονοβόρα διαδικασία των 5 (!) τοποθετήσεων για κάθε παράταξη, ώστε να κουράζεται ο κόσμος που θέλει πραγματικά να συμμετάσχει και εντέλει να φεύγει πριν από την ψήφιση των αποφάσεων.

Συνειδητά και εντεταλμένα επιλέγουν να κόβουν και να ράβουν την διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης στα μέτρα που βολεύει αυτούς και τις κυβερνήσεις τους, δηλαδή σε μια διαδικασία η οποία δεν αφορά τους φοιτητές, μέσα στην οποία δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους και μέσα από την οποία δεν μπορούν ούτε να συζητήσουν για τα πραγματικά προβλήματα, ούτε να πάρουν μια σοβαρή απόφαση για όλα αυτά.

Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ-Ε.Α.Α.Κ. σε μια προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του πολιτικού λόγου καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις για μια Γ.Σ. πιο ευέλικτη, πιο ουσιαστική, πιο μαζική και εν τέλει πιο δημοκρατική:

  • Μια και μοναδική για κάθε παράταξη τοποθέτηση-παρουσίαση των θέσεων της, διάρκειας 10 λεπτών. Πράγματι θεωρούμε ότι οι δευτερολογίες και οι επόμενες ομιλίες όπως αυτές διεξάγονται τώρα είναι άσκοπες και χρονοβόρες και γι’ αυτό πρέπει να απαλειφτούν. 10 λεπτά είναι υπεραρκετός χρόνος για την ανάπτυξη των επιχειρημάτων κάθε παράταξης.
  • Υποβολή ερωτήσεων απ’ το φοιτητικό σώμα σε κάθε ομιλητή μετά το τέλος της τοποθέτησης. Οι παρατάξεις δικαίωμα μίας μόνο ερώτησης στον κάθε ομιλητή. Είναι αδιανόητο οι εκτιθέμενες απόψεις να μην μπορούν να περάσουν από κανέναν έλεγχο απ’ το Σώμα πλην βέβαια της τελικής ψηφοφορίας. Έτσι κανένας δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από ασάφειες και αοριστολογίες και σε τελική ανάλυση αποδεικνύεται περίτρανα αν οι ομιλητές των παρατάξεων έχουν συνείδηση του τι προτείνουν στο σύλλογο ή αν είναι απλά σερβιτόροι κάποιων έτοιμων προτάσεων που άλλοι μαγείρεψαν. Άλλωστε είναι απαράδεκτο που αυτή τη στιγμή είμαστε ο μόνος ΣΦ που δεν έχει υιοθετήσει την υποβολή ερωτήσεων.
  • Αυτοτελή διαδικασία τοποθετήσεων από τον ανεξάρτητο κόσμο της συνέλευσης ανά πάσα στιγμή και ανάμεσα στις παρατάξεις δηλώνοντας το. Με ανοιχτό κατάλογο και διάρκεια ως 10 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του ανένταχτου κόσμου καθώς με το υπάρχον καθεστώς οι ελεύθεροι ομιλητές μπορούν να μιλήσουν μόνο δύο λεπτά και μετά το χάος των αλλεπαλλήλων τοποθετήσεων από παρατάξεις.
  • Αυτοτελή διαδικασία ψηφισμάτων άσχετων με το θέμα της συνέλευσης πριν την τελική ψήφιση των πλαισίων με 5λεπτη τοποθέτηση για το ψήφισμα από αυτόν που το κατεβάζει, άτομο ή παράταξη.
  • Καταληκτική τοποθέτηση από κάθε παράταξη αυστηρά ως 5 λεπτά πριν την κατάθεση των πλαισίων προς ψήφιση.
Καταθέτοντας τις παραπάνω προτάσεις επιθυμούμε μαζικές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Πολιτική αντιπαράθεση και όχι τσίρκο κομματικών στρατών. Ευέλικτες διαδικασίες που δε θα κουράζουν τους φοιτητές αλλά θα ξεκαθαρίζουν πολιτικές γραμμές και απόψεις. Ήρθε η ώρα να γίνει επιτέλους πραγματικότητα η πραγματική δημοκρατία, η μαζική και ενεργή συμμετοχή των φοιτητών καθώς και το πρόταγμα «ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ». ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου