Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ψήφισμα για τον νέο κώδικα δικηγόρων

Το παρακάτω κείμενο υπερψηφίστικε ως ψήφισμα του ΣΦ Νομικής Κομοτηνής στην τελευταία ΓΣ στις 14/3:

Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΕΡΙ… ΑΜΙΣΘΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ… ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Αν κανείς, σε αντίθεση με τον πρώην υπουργό «Προστασίας του Πολίτη» Χρυσοχοϊδη, έβρισκε ποτέ το κουράγιο και το ψυχικό σθένος να διαβάσει μια προς μια τις 300 σελίδες του μνημονίου θα εντόπιζε τις επαχθείς μεταρρυθμίσεις που αυτό προβλέπει όσον αφορά μεταξύ άλλων και για τον εργασιακό τομέα των δικηγόρων, αλλά και τις άκρως επιθετικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται μέσα από την αλλαγή του «Κώδικα περί δικηγόρων».
Μέσω των διατάξεων που αλλάζουν, εισάγεται ο θεσμός της άμισθης εργασίας των φοιτητών (!) σε δικηγορικά γραφεία στα πλαίσια της «μαθητείας», αλλά και η εισαγωγή πανελλαδικών εξετάσεων ασκουμένων, διατάξεις οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα τόσο τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πτυχίου και εργασίας όσο και τη ριζική αλλαγή της φοιτητικής καθημερινότητας, καθώς και τη δημιουργία δυσχερών συνθηκών εργασίας για τους ασκούμενους και τους νέους δικηγόρους οι οποίοι σταδιακά θα εξωθούνται από το επάγγελμα.
Όσον αφορά εμάς τους φοιτητές, οι αλλαγές που προβλέπονται στον «Κώδικα περί δικηγόρων», στο ίδιο κλίμα και στην ίδια κατεύθυνση με το νόμο Αρβανιτόπουλου, έρχονται να συμπληρώσουν το πάζλ της εντατικοποίησης των όρων σπουδών μας. Πέρα από τις ήδη γνωστές διαγραφές, τις απουσίες και τις υποχρεωτικές εργασίες (που προβλέπονται στον 4076/12), έρχεται και το «κερασάκι στην τούρτα» που ακούει στο όνομα «Μαθητεία»! Ως φοιτητές θα καλούμαστε να γίνουμε «νέοι Βέγγοι», τρέχοντας από τη σχολή στο γραφείο του εκάστοτε εργοδότη δικηγόρου και πάλι πίσω. Όπως αναφέρεται και στον Κώδικα οι δικηγορικοί Σύλλογοι θα διατηρούν καταλόγους με υποψήφιους άμισθους φοιτητές και ως άλλοι μεσάζοντες σε σκλαβοπάζαρα θα τους διαχέουν σε δικηγορικά γραφεία, που θα αναζητούν ένα φθηνό έως και τζάμπα εργατικό δυναμικό, που εντέλει τίποτα παραπάνω δε θα μαθαίνει από το να φτιάχνει καφέδες και να πληρώνει λογαριασμούς στην ώρα τους. Πλέον φαίνεται, λοιπόν, να καταργείται ακόμη και η συμβολική αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών φοιτητών σε γραφεία ˙ και όσο παράλογο μας φαίνεται κάποιος να δεχθεί να τρέχει όλη μέρα χωρίς να πληρώνεται, σταδιακά όλο και περισσότεροι φοιτητές θα εκβιάζονται τόσο από τους καθηγητές (που από την πλευρά τους θα καλλιεργούν αυταπάτες για «εμβάθυνση» των νομικών μας γνώσεων), όσο πολύ περισσότερο από την ίδια την πραγματικότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εντός και εκτός πανεπιστημίου. Πιο συγκεκριμένα, μετά και από τις τελευταίες αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, που έχουν διαμορφώσει μεταξύ των φοιτητών ένα κλίμα ανταγωνισμού, που συνεχώς οξύνεται αλλά και πολύ περισσότερο με την καθιέρωση της άμισθης εργασίας, θα επιδιδόμαστε σε ένα ατέρμονο κυνήγι προσόντων και ικανοτήτων, κυριαρχούμενοι από την αγωνία για σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς και τα πλήρως εξατομικευμένα πτυχία «κουρελόχαρτα» ανάλογα με τον ατομικό φάκελο προσόντων μας που δεν κατοχυρώνουν ενιαία τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα γίνεται ξεκάθαρο πως θα καλούμαστε να συμβιβαστούμε με το καθεστώς ομηρίας μέσα στο οποίο θα βρισκόμαστε, ως πλήρως υποταγμένα στρατιωτάκια και έρμαια των εργοδοτών μας.
Ο θεσμός της «μαθητείας» όμως έρχεται να τσακίσει και τους συναδέλφους μας ήδη ασκούμενους δικηγόρους, οι οποίοι αν έχουν κατορθώσει να επιτύχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και να αποκτήσουν το «πολυπόθητο» δικαίωμα στην εργασία, θα αναγκάζονται να υποκύπτουν στους εκβιασμούς των εργοδοτών. Οι μισθοί για τους ασκούμενους όχι μόνο θα συμπιέζονται αλλά ακόμα χειρότερα θα διακυβεύονται και η σταδιακή μείωσή τους θα πετάει τους ασκούμενους ουσιαστικά στο δρόμο, αφού πια για όλα όσα αυτοί θα έκαναν σε ένα γραφείο με τον μισθό των 500 ευρώ οι δικηγόροι θα προσλαμβάνουν φοιτητές που θα εργάζονται δωρεάν . Έτσι λοιπόν, οι ασκούμενοι από το «ολότελα», δηλαδή την ανεργία, θα αναγκάζονται να επιλέξουν τελικά την «Παναγιώταινα» , δηλαδή τους χαμηλούς μισθούς ή την υπαλληλοποίηση τους σε κάποια δικηγορική εταιρεία. Μια άλλη διάταξη του νέου κώδικα που διαλύει την εργασιακή μας προοπτική είναι αυτή που προβλέπει τις πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου να αποκτηθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος. Σε αυτές η επιτυχία θα αποτελεί διακύβευμα αφού οι όροι εξέτασης θα έχουν δυσχερανθεί υπερβολικά, καθώς η εξεταστέα ύλη αυξάνεται (2 επιπλέον μαθήματα από τα ήδη εξεταζόμενα) και η βαθμολόγηση γίνεται πιο αυστηρή. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη στέρηση του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος μετά από 3 αποτυχημένες προσπάθειες στις πανελλήνιες αυτές εξετάσεις, δημιουργεί μια κατάσταση αποκλεισμού και εξώθησης από το δικηγορικό επάγγελμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πτυχιούχων. Να σημειωθεί πως η άσκηση θα παρατείνεται έως και 36 μήνες μέχρι την οριστική αποτυχία στην τρίτη και τελευταία προσπάθεια.
Απέναντι σε όλα αυτά που ο υπό διαβούλευση κώδικας έρχεται να φέρει τόσο στη φοιτητική καθημερινότητα όσο και στους ασκούμενους και στους νέους δικηγόρους, η απάντηση μας οφείλει να είναι δυναμική και επιθετική κόντρα στα σχέδια διάλυσης της ζωής μας και του μέλλοντός μας. Αυτό που τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ είναι μια προσπάθεια συντονισμού τόσο του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Κομοτηνής με τα υπόλοιπα τμήματα Νομικής σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα καθώς και η σύμπλευση και η συνεργασία με τους ασκούμενους και τους νέους δικηγόρους που το εργασιακό τους παρόν συντρίβεται από τον κώδικα αυτό. Ακριβώς επειδή η μάχη για την κατάργηση του νέου κώδικα και την εξασφάλιση μια αξιοπρεπούς εργασιακής προοπτικής είναι μεγάλη και κρίσιμη αντίστοιχα και ο δικός μας αγώνας πρέπει να είναι μαζικός και μαχητικός.
Οι φοιτητές ως μελλοντικοί εργαζόμενοι έχουμε καθήκον να παλέψουμε ανυποχώρητα στο πλευρό των εργαζομένων και να αντιταχθούμε με κάθε δυνατό τρόπο, γιατί είμαστε αποφασισμένοι ο κώδικας αυτός να μείνει στα χαρτιά.
Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΙΣΘΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου