Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει. ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ

Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει.
ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ!
Την περασμένη εδομάδα, βρεθήκαμε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές: Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί η σύμβαση του 2006 που είχε υπογράψει ο τότε πρύτανης Καραμπίνης (αυτός που ξεπούλησε λέσχες στον ιδιώτη Χούτο παίρνοντας μίζες, έσερνε φοιτητές στα δικαστήρια και ο οποίος επέστρεψε πλέον στη διοίκηση με την εφαρμογή των συμβουλίων διοίκησης μαζί με όλο το παλιό σάπιο καθηγητικό κατεστημένο). Η σύμβαση αυτή προβλέπει ότι στην πάνω λέσχη θα σιτίζονται μόνο οι 600 οικότροφοι φοιτητές και όλοι οι υπόλοιποι θα σιτίζονται στον ιδιώτη Χούτο.
Αυτήν την φορά όμως, το σχέδιο τους για την σίτιση, από το οποίο μόνος κερδισμένος βγαίνει ο ιδιώτης Χούτος, ήταν καλύτερα οργανωμένο. Είχε προηγηθεί, στην αρχή της χρονιάς, η έκδοση καρτών σίτισης για την κάτω λέσχη με προθεσμίες express, με αποτέλεσμα χιλιάδες φοιτητές να μείνουν χωρίς δικαίωμα σίτισης, καθώς και ο αποκλεισμός των οικοτρόφων φοιτητών από την κάτω λέσχη. Σε αυτό το σκηνικό ήταν “λογικό” να επικρατήσει για άλλη μια φορά η λογική του διχασμού και της ανθρωποφαγίας, και να στραφούν οι οικότροφοι φοιτητές απέναντι στους μη οικότροφους συμφοιτητές τους, αγνοώντας ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός και ποιος βγαίνει κερδισμένος από την όλη κατάσταση.
Την ίδια στιγμή φαίνεται να κερδίζει έδαφος η παράλογη άποψη που προωθείται από την κυβέρνηση, τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τους πολιτικούς εκφραστές τους στο πανεπιστήμιο (βλ. ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) που αντιμετωπίζει την φοιτητική μέριμνα, αλλά και γενικότερα το κράτος πρόνοιας, ως “κρατική φιλανθρωπία” με το επιχείρημα “όταν το κράτος είχε λεφτά μπορούσαμε να ζητάμε δωρεάν σίτιση-στέγαση-μεταφορά-βιβλία, τώρα όμως πρέπει να πληρώσουμε”. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι είναι παράλογο να διεκδικείς αγαθά, τα οποία είναι χιλιοπληρωμένα από τους φόρους του ελληνικού λαού, την στιγμή μάλιστα που κάθε έλληνας πληρώνει περισσότερους φόρους από ποτέ! Παράλληλα, τα ίδια φερέφωνα της κυβέρνησης, συνεχίζουν την χυδαία προπαγάνδα τους με την ανιστόριτη άποψη που κατηγορεί τους αγώνες για την σημερινή κατάσταση, αφήνοντας φυσικα ανέγγιχτο τον πραγματικό υπεύθυνο που δεν είναι άλλος από την Ε.Ε, το ΔΝΤ και την κυβέρνηση-πρεζάκι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που ζητιανεύει δόσεις εξαθλιώνοντας τον ελληνικό λαό. Κατηγορούν αγώνες που, αν δεν υπήρχαν, η ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου που βιώνουμε σήμερα θα είχε εφαρμοστεί πολλά χρόνια πριν όπως διαρκώς επιδίωκαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι δεν μας έχουν οδηγήσει οι 3 βδομάδες κατάληψης τα τελευταία 5 χρόνια στην νομική στο να σπρωχνόμαστε για να μπούμε στα λεωφορεία, να πληρώνουμε εισητήριο αν δεν είμαστε έτοιμοι να παίξουμε ξύλο για μια θέση στο δωρεάν λεωφορείο, να στηνόμαστε από τις 11 στις ουρές στη λέσχη για να φάμε, να πληρώνουμε τα βιβλία μας, να παγώνουμε στα αμφιθέατρα. Το ακριβώς αντίθετο: η ιδεολογική επικράτηση του ατομικού δρόμου καθώς και η πολιτική επικράτηση των εκφραστών του ΔΑΠ-ΠΑΣΠ που επιδιώκουν να βάλουν φραγμό σε κάθε αγωνιστική διάθεση έχει οδηγήσει, όχι μόνο σε διαδοχικές απώλεις όλων αυτών που μας ανήκουν, που δεν μας χαρίστικαν αλλά τα κερδίσαμε με αγώνες, αλλά και σε απανθρωποίηση των φοιτητών, σε κανιβαλικές συμπεριφορές, σε λογικές “πατάω επί πτωμάτων για να επιβιώσω”.
Δεν υπάρχει ελπίδα για κανέναν από μας αν δεν στραφούμε ξανά στο μόνο ιστορικά νικηφόρο δρόμο που δεν είναι άλλος από αυτόν του συλλογικού αγώνα. Τον δρόμο των γενικών συνελεύσεων, τον δρόμο των μαζικών διαδηλώσεων, τον δρόμο των μαχητικών καταλήψεων. Τον δρόμο που αναγνωρίζει ότι ο εχθρός δεν είναι ούτε οι συμφοιτητές μας που παλεύουν για το αυτονόητο: δημόσια-δωρεάν παιδεία για όλους, ούτε ένα ευρώ από τους φοιτητές για μέριμνα και συγγράματα, ούτε οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο ή στις λέσχες, αλλά η κυβέρνηση, η Ε.Ε και το ΔΝΤ, χέρι-χέρι με τους επιχειρηματίες που βγάζουν ή θέλουν να βγάλουν υπερκέρδη από το πανεπιστήμιο. Πρέπει να πάψουμε να γινόμαστε εθελοντικά κιμάς στις μηχανές τους και να τους δείξουμε με τον πλέον δυναμικό τρόπο ότι η νεολαία δεν είναι για τα δόντια τους.
Πτυχία κουρελόχαρτα vol.2
Μετά το πρώτο βήμα διάλυσης της έννοιας του πτυχίου που επήλθε με την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου, τροποποιημένου με τον νόμο Αρβανιτόπουλου, ήρθε η ώρα για το δεύτερο βήμα, μέσα από διάταξη του μνημονίου 3 που πέρασε στα “ψιλά” και εξισώνει τα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ με εκείνα των ιδιωτικών κολλεγίων και κέντρων ελευθέρων σπουδών, που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, σύμφωνα πάντα με την εδώ και δεκαετία επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα πτυχία των ΑΕΙ λοιπόν εξισώνονται με τα bachelor 3ετούς φοίτησης που πουλάνε οι ιδιώτες οι οποίοι έχουν αγοράσει με franchising το όνομα ενός δευτεροκλασάτου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου. Το μέτρο αυτό αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των σύγχρονων σκλαβοπάζαρων που στήνουν οι επιχειρηματίες, καθώς θα παρέχει ακόμα φθηνότερους εργαζόμενους μέσα από την εξαφάνιση του ενιαίου πτυχίου συνεπώς και των ενιαίων δικαιωμάτων και διεκδικήσεων, ενώ παράλληλα πιέζει τα δημόσια ΑΕΙ να εφαρμόσουν μια ώρα αρχύτερα τα 3ετή προγράμματα ημιμάθειας, τις πιστωτικές μονάδες και γενικότερα την λειτουργία με κριτήρια αγοράς.
Στο άκουσμα των νέων το ιδιωτικό πανεπιστήμιο European university of Cyprus δεν έχασε χρόνο και έρχεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή, στις 30 Νοέμβρη να ψαρέψει πελάτες. Γιατί να μην το κάνει άλλωστε αφού μπορεί να διδάσκει ελληνικό δίκαιο και το κωλόχαρτο που παρέχει μετά από 3 χρόνια φοίτησης εξισώνεται με το πτυχίο νομικής. Ο πλούσιος με λίγα λόγια αγοράζει πλέον χωρίς να τρέχει σε Βουλγαρίες και Ρουμανίες ότι πτυχίο θέλει την στιγμή που η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει πλέον την δυνατότητα ούτε στο δημόσιο πανεπιστήμιο να σπουδάσει.
Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να βγει επιτέλους από τον λήθαργο στον οποίο έχει πέσει και να βροντοφωνάξει για άλλη μια φορά “Κανένας ιδιώτης στην εκπαίδευση, δημόσια δωρεάν παιδεία για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των επιχειρήσεων!”
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΜΑΣ, ώρα 17:00, το ΣΑΒΒΑΤΟ 30/11. Προσυγκέντρωση στην ΝΕΑ ΝΟΜΙΚΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΦ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 4/12, ώρα 15:00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΝΟΜΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου