Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Συνελευση 6/12

''Στις 24 ήταν πολύ νωρίς...στις 26 θα είναι είναι πολύ αργά'' - Λένιν

Η ιστορική αυτή φράση του μεγάλου επαναστάτη όσο γραφική και αν φαίνεται δε θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη στο σήμερα. Έχει αξία να την δούμε σε μια περίοδο που βασικά δικαιώματα και κατακτήσεις της ελληνικής κοινωνίας οδηγούνται στο απόσπασμα στο όνομα ενός ογκώδους χρέους που πρέπει να πληρώσουμε ενώ δεν το δημιουργήσαμε και στο να ξεπεράσουν οι από πανω και το σύστημα τους μια κρίση που θέτει εν αμφιβόλω την ίδια την ύπαρξη του τελευταίου όσο γίνονται ολοένα και πιο φανερές οι αντιφάσεις και οι αδυναμίες του. Και αυτό γιατί πληθαίνουν πλέον οι φωνές στο σήμερα που μιλάνε για έναν άλλο δρόμο για την ελληνική κοινωνία.

Για να μην ξεφεύγουμε όμως από την πεζή πραγματικότητα, καλό θα ήταν καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του χειμερινού εξαμήνου να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση αυτών που συνέβησαν τους τρεις τελευταίους μήνες :

Ψηφίστηκε το Μνημόνιο Νο 3 που γυρνάει μισθούς, συντάξεις και συνθήκες ζωής για την πλειοψηφία του λαού στον 19ο αιώνα. Μάλιστα στο νέο μνημόνιο υπάρχει και η πρόβλεψη για την εξίσωση των πτυχίων των δημοσίων ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων και των ελευθέρων κέντρων σπουδών. Είχαμε την εκλογή Συμβουλίου Διοίκησης για το ΔΠΘ. Δεν πρόκειται απλά για μια τυπική αλλαγή στον τρόπο διοίκησης του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για ένα όργανο που σκοπός του είναι η εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών διατάξεων των νόμων Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου σχετικά με την αξιολόγηση, την εντατικοποίηση, την κατάτμηση του πτυχίου, την υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας και την είσοδο των επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο. Μάλιστα στο νέο συμβούλιο επανήλθε όλο το σάπιο καθηγητικό κατεστημένο στο προσκήνιο που τα προηγούμενα χρόνια ιδιωτικοποιούσε τη λέσχη στην Ξάνθη και ασκούσε μηνύσεις σε φοιτητές που αγωνίζονταν.

Δυστυχώς η απάντηση των φοιτητών δεν είναι μέχρι στιγμής ανάλογη της επίθεσης που δέχονται. Κι έτσι φτάσαμε σήμερα να χει μπεί ο Δεκέμβρης και ακόμα να μην έχουμε πάρει όλα τα συγγράμματα (όσα δεν έχουμε κληθεί να τα πληρώσουμε). Μάλιστα στο μάθημα των Γενικών Αρχών χάρη στην ευγενική διαμεσολάβηση του καθηγητή έχουμε πλέον τη δυνατότητα ν' αγοράσουμε το σύγγραμα με 40 % έκπτωση καταβάλλοντας το ''αστείο'' ποσό των 50 και βάλε ευρώ.

Ένα ωραίο μεσημέρι μετά το μάθημα πήγαμε στην πάνω λέσχη για να φάμε. Και τι διαπιστώσαμε ; Πως θα σιτίζονται πλέον μόνο οι 600 οικότροφοι φοιτητές. Όλοι οι υπόλοιποι θα τρώνε στον ιδιώτη Χούτο στην πόλη. Είχε προηγηθεί στην αρχή της χρονιάς η έκδοση καρτών σίτισης για την κάτω λέσχη με διαδικασίες express με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να μείνουν αποκλεισμένοι. Παράλληλα ο αποκλεισμός των οικότροφων από τον Χούτο βοηθάει στην ανάπτυξη του διχασμού μεταξύ των φοιτητών και στην ανάδειξη λογικών που βλέπουν τον αντίπαλο στον συνάδελφο τους και όχι στην Κυβέρνηση και την Τρόικα που ενώ βρίσκουν λεφτά για τις τράπεζες δεν κάνουν καν τον κόπο να χρηματοδοτήσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κι εκεί που λέγαμε : ''ε φαΐ μπορεί να μην δικαιούμαστε, τα συγγράμματα τα πληρώνουμε, αλλά τουλάχιστον είμαστε συνεπείς φοιτητές και περνάμε τα μαθήματα'' έρχεται ένα ακόμη πιο ωραίο πρωί μια ανακοίνωση που λέει ότι η εξεταστική θ' αρχίσει νωρίτερα από άλλες φορές και θα κρατήσει επίσης και λιγότερο. Η εντατικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες των νέων νόμων. Θέλουν φοιτητές να μην σηκώνουν κεφάλι από τα μαθήματα και το διάβασμα. Γι' αυτό και η πρεμούρα τους να διεξαχθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η εξεταστική (συγκεκριμένα 14 Ιανουαρίου όπως ακούγεται) και να μην ξεπερνά τις δύο βδομάδες η διάρκειά της.

Παράλληλα το διάστημα όπου η επίθεση στην παιδεία και στην κοινωνία συνολικά αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το σύστημα για να μπορέσει αυτό να ξεπεράσει την κρίση του κύρια προϋπόθεση για να εξασφαλίσει ότι κάθε απόπειρα αντίδρασης από το λαό και τη νεολαία θ' αποτύχει είναι να υπάρχει μια ισχυρή εφεδρεία η οποία θα πρωτοστατήσει στο να την τσακίσει. Αυτόν τον ρόλο εξυπηρετεί η ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των γραφείων της συμμορίας στην πόλη με πολύ πιθανή την παρουσία του φυρρερίσκου της του Μιχαλολιάκου ο οποίος θα συνοδεύεται κατά πάσα πιθανότητα από τον γνωστό περιφερόμενο θίασο των Χρυσαύγουλων ο οποίος γυρνάει από πόλη σε πόλη για να επιδείξει το μεγαλείο και την ανωτερότητα της άρειας φυλής της οποίας οι καλογυμνασμένοι και ξυρισμένοι ελληναράδες είναι επάξιοι εκπρόσωποι.

Δεν είναι τυχαίο πως ο αποκλεισμός μεγάλου μέρους των φοιτητών από τη σίτιση, το διώξιμο κόσμου από τις εστίες, οι εντατικοποιημένες εξεταστικές έρχονται λίγο μετά τη συγκρότηση του Συμβουλίου της Διοίκησης. Είναι προφανές πως το νέο πανεπιστήμιο που οραματίζονται είναι ένα πανεπιστήμιο για λίγους κι εκλεκτούς με τις επιχειρήσεις ν' αλωνίζουν σ' αυτό , που θα παράγει εργαζομένους – ρομπότ οι οποίοι δε θα έχουν κανένα ενδιαφέρον για την συλλογική ανάπτυξη της προσωπικότητας τους και για μια γενικότερη θεώρηση της γνώσης που υποτίθεται πως θα έπρεπε να προσφέρει ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο. Αντίθετα θα έχουν ελλειπή μόρφωση και κατάρτιση ίσα-ίσα για ν' ανταποκρίνονται στις εφήμερες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Αφού το στοίχημα για το κεφάλαιο είναι πως θα ξεπεράσει την κρίση φορτώνοντας τις συνέπειες στις πλάτες των εργαζομένων και της νεολαίας, το στοίχημα γι' αυτούς θα πρέπει να είναι πως θα ξεμπερδέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από αυτούς που θέλουν να τελειώνουν με κάθε εργατικό, κοινωνικό και δημοκρατικό δικαίωμα για να διασωθούν τα κέρδη τους. Οι ανατροπές στην παιδεία σ' αυτήν την λογική εντάσσονται και αυτούς τους σκοπούς εξυπηρετούν. Υπάρχει ακόμα καιρός. Είναι ζωτικής σημασίας το επόμενο διάστημα ν' αναπτυχθούν αγώνες από τους φοιτητές οι οποίοι δε θα έχουν μόνο στο στόχαστρο την καρδιά της πολιτικής που εφαρμόζεται αλλά σε συντονισμό με τον εργαζόμενο λαό να βάλουν τα θεμέλια για την συνολική ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων και τη δημιουργία μιας πραγματικής Δημοκρατίας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών. Ζωτικής για την επιβίωση μας.

Τέσσερα χρόνια πριν με αφορμή τη δολοφονία ενός 15χρονου μαθητή από τις δυνάμεις καταστολής η νεολαία απέδειξε ότι ούτε συμβιβασμένη είναι, ούτε έχει ενσωματωθεί αλλά όταν το αποφασίσει μπορεί να μπει μπροστά ανοίγοντας και για την υπόλοιπη κοινωνία τον δρόμο. Αυτό έδειξε η έξεγερση τον Δεκέμβρη του 2008. Ας δώσει η Γενική Συνέλευση της Πέμπτης το σύνθημα για την έναρξη τέτοιων αγώνων. Τώρα είναι η ώρα !

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 15.00

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΠΕΜΠΤΗ, 6/12, ΣΤΙΣ 17.00 ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΝΟΜΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου