Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Για τα Συμβούλια Διοίκησης - ΕΑΑΚ Θράκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέρασαν δυο μόλις χρόνια από το εναρκτήριο λάκτισμα για την πιο βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων. Μια επίθεση που όπως έδειξαν ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας χρονιάς, όπως αναμενόταν άλλωστε, θα ενταθεί ακόμα περισσότερο. Η τρόικα απαιτεί περαιτέρω φορολόγηση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, άμεση «εφεδρεία» δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και εφαρμογή της ίδιας πολιτικής στον ιδιωτικό τομέα με μαζικές απολύσεις, κοψίματα μισθών-δώρων, μισθούς πείνας. Hδη χιλιάδες νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με την ανεργία να αποτελεί πλέον την σιγουριά του μέλλοντος σε αντίθεση με την εργασία που φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.

Πέρασαν όμως και δυο χρόνια με το λαό στο προσκήνιο και το πολιτικό σύστημα να προσπαθεί εναγωνίως να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να εδραιώσει την εξουσία του. Δυο χρόνια που οι μεγαλειώδης κινητοποιήσεις πλέον δεν μπορούν να υπολογιστούν αριθμητικά αλλά ούτε και ποιοτικά αφού ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Από την πρώτη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στις 5/5/2010 μέχρι τις δυο 48ωρες απεργίες και από τις 5 βδομάδες κινητοποιήσεων των φοιτητών μέχρι τις καταλήψεις υπουργείων και τον ανυποχώρητο αγώνα των χαλυβουργών

Η επίθεση όμως προχωράει αλλάζει πρόσωπο και όνομα και συνεχίζει να λεηλατεί τα δικαιώματα μας. Ότι άφησε το ΠΑΣΟΚ στη μέση το συνεχίζει το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.
Είναι το ίδιο μέτωπο που ψήφισε το νόμο έκτρωμα της Διαμαντοπούλου και αποδοκιμάστηκε από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και ειδικότερα από τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις των φοιτητών το Σεπτέμβριο.

Σε αυτό το πνεύμα και με μπούσουλα το νέο νόμο 4009 έρχεται να συνδεθεί και η άθλια καθημερινότητα των φοιτητών. Ένας νόμος που ψηφίστηκε 5 μήνες πριν και ήδη έχει ξεκινήσει τη διάλυση του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Ένας νόμος που εξειδικεύεται στη Θράκη με την πιο σκληρή υπό-χρηματοδότηση που έχουμε γνωρίσει. Ήδη στην Ξάνθη η πολυτεχνική αντιμετωπίζει προβλήματα με την θέρμανση που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Με Καθηγητές να αποχωρούν από τα μαθήματα λόγω κρύου!!. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Αλεξανδρούπολη με το αμφιθέατρο των γιατρών και τη λέσχη που λειτουργούν χωρίς θέρμανση. Τα δρομολόγια των λεωφορείων μειώθηκαν στο μισό σε όλες τις πόλεις της Θράκης. Και όσον αφορά το κομμάτι της φοιτητικής μέριμνας έχει διαλυθεί πλήρως αφού η δωρεάν σίτιση είναι για όποιον τυχερό προλάβει. Το φαγητό στην Ξάνθη τελειώνει από τη 1 και 30 και οι ουρά φτάνει μέχρι το προαύλιο της λέσχης θυμίζοντας περισσότερο συσσίτιο αστέγων τα Χριστούγεννα παρά φοιτητική λέσχη. Στην Κομοτηνή ο εργολάβος Χούτος που διαχειρίζεται την μία λέσχη με την ανοχή του πρυτανικού σχήματος προχώρησε στην επιβολή κάρτας σίτισης και αντιτίμου 2,20€ για όσους δεν την έχουν, η οποία θα προκύπτει με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.

Σαν συνέχεια αλλά και όπλο για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής έρχονται να προστεθούν και οι επερχόμενες εκλογές των συμβουλίων διοίκησης. Μιας διάταξης του νέου νόμου που αποτελεί την αρχή και το τέλος για την συνολική υλοποίηση του. Μια διάταξη που θα έρθει να βάλει τους επιχειρηματίες μέσα στις σχολές και να ενισχύσει τα ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια λειτουργίας τους. Και ταυτόχρονα θα βάλει τέλος ακόμα και στην όποια συμμετοχή στην διοίκηση των φοιτητών. Υπονομεύοντας έτσι τους φοιτητικούς συλλόγους, σε μια προσπάθεια να βάλουν φραγμούς στην πολιτικοποίηση των φοιτητών, και να προωθήσουν τον παραγοντισμό. Στοχεύουν στη μετατροπή του φοιτητικού κινήματος σε δύναμη στήριξης και υπεράσπισης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Οι φοιτητές δεν θα σκύψουν το κεφάλι θα δώσουν τη μάχη πλάι στους εργαζόμενους για την συνολική ανατροπή της λαομίσητης συγκυβέρνησης και των υπόλοιπων εκφραστών της ίδιας πολιτικής. Θα δώσει τη μάχη και θα μπλοκάρει τις εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης καθώς και όλων των διατάξεων του νέου νόμου. Το δρόμο τον δείχνου οι φοιτητές της Κομοτηνής που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους μπλοκάροντας τα ταμεία και μοιράζοντας το φαγητό στους συναδέλφους τους.

Καλούμε όλους τους φοιτητές, τους καθηγητές καθώς και κάθε εργαζόμενο που ζει και αναπνέει μέσα στο πανεπιστήμιο να ακυρώσουμε τα σχέδια τους για την εκλογή νέας διοίκησης στις 13 Φλεβάρη.


ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ
ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου