Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Πανελλαδικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων


 

 

Ανακοίνωση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων Αθήνας (22/9/2011)

 


Χαιρετίζουμε το μεγάλο πανελλαδικό, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Χαιρετίζουμε τις 200 κατειλημμένες σχολές που συνεχίζουν τον ανυποχώρητο αγώνα για την ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου, για την ανατροπή της κυβέρνησης και της βάρβαρης πολιτικής ΕΕ-ΔΝΤ.


Η μεθοδευμένη προσπάθεια αυτής της  κυβέρνησης που έχει χάσει κάθε λαϊκή νομιμοποίηση  αλλά και των ΜΜΕ να συκοφαντήσουν το φοιτητικό κίνημα  και να το απομονώσουν από την υπόλοιπη κοινωνία δε θα περάσει. Οι φωνές τους περί «μειοψηφιών που κλείνουν τις σχολές»  και οι απειλές τους για χαμένα εξάμηνα και χαμένες εξεταστικές αποδεικνύουν με περίτρανο τρόπο πως ο φόβος έχει περάσει στο δικό τους στρατόπεδο.
Ο κλοιός στενεύει για την κυβέρνηση και τους συμμάχους της. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία δεν σκύβουν το κεφάλι απέναντι στην ανεργία και την εξαθλίωση που η κυβέρνηση θέλει να μας επιβάλει. Μια κυβέρνηση που δε διστάζει να βουτήξει στη φτώχεια και την εξαθλίωση τον λαό με τα νέα χαράτσια που ανακοίνωσε στη κατακλυσμένη από διαδηλωτές Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε κυνικά πως «κάνει αγώνα» για να υπάρχει 1 εργαζόμενος σε κάθε σπίτι, κάνει αγώνα για να υπάρχουν 3 άνεργοι σε κάθε οικογένεια, και φυσικά δεν σταμάτησαν εκεί…
Προαναγγέλλουν νέα βάρβαρα μέτρα (απολύσεις στο δημόσιο, πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, νέα φοροεπιδρομή)  εκβιάζοντας το λαό ακόμα μια φορά υπό το βάρος μιας επερχόμενης χρεοκοπίας. Όμως  να ξέρουν καλά πως όσο πιο βάρβαρη είναι η επίθεσή τους, τόσο πιο λυσσαλέα θα είναι και η δική μας απάντηση. Μαζί με τους εργαζόμενους που έχουν μπει και αυτοί στο χορό των κινητοποιήσεων. Την αρχή αγώνων κάνουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι δάσκαλοι, οι οδηγοί και άλλοι και θα κορυφωθούν με τις απεργίες των 5 και 19 Οκτωβρίου.
Να ξέρουν καλά πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το νέο χαράτσι που επιβάλλουν σε εμάς και τις οικογένειές μας. Δε χρωστάμε στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, δεν πληρώνουμε το χαράτσι τους  και τις σπουδές μας. Μόνη λύση για εμάς είναι ο αγώνας για Δημόσιο Δωρεάν Δημοκρατικό πανεπιστήμιο να γίνει αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας για την ανατροπή της Κυβέρνησης και της πολιτικής του μνημονίου.
Την ώρα που στο βωμό της κρίσης το κεφάλαιο και οι εκφραστές του επιβάλουν νέα μέτρα απολύσεων, εργασιακής εφεδρείας, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, του ρεύματος, του νερού κτλ η νεολαία έρχεται να χτυπηθεί με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Το μέλλον για εμάς διαγράφεται  δυσοίωνο με το σύμφωνο πρώτης απασχόλησης και τα 501 ευρώ, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανεργία, τις απολύσεις, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που μας καθιστά έρμαια στις αυθαιρεσίες του κάθε εργοδότη  και την ανασφάλιστη εργασία που πλέον  γίνεται κανόνας. Επιστέγασμα της επίθεσης στη νεολαία είναι ο νόμος έκτρωμα του ΠΑΣΟΚ που διαλύει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν στρατιές ευέλικτων, χωρίς συλλογική κατοχύρωση, περιπλανώμενων εργαζομένων ή ανέργων που αντί για σπουδές σε πανεπιστήμιο που να προάγει την κριτική και επιστημονική σκέψη θα παίρνει θραύσματα δεξιοτήτων ίσα-ίσα για την ικανοποίηση των πρόσκαιρων αναγκών της εργοδοσίας και των αγορών. Στόχος τους είναι και η κοινωνική απομόρφωση της νεολαίας που θα μπαίνει σε εκπαιδευτήρια-μη πανεπιστήμια με το σταγονόμετρο, θα πληρώνει δίδακτρα και θα διαγράφεται.



Ο ΝΟΜΟΣ ΕΚΤΡΩΜΑ 4009 ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
 Όσα έχει παλέψει και ανατρέψει το φοιτητικό κίνημα τριάντα χρόνια, προασπίζοντας τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, θέλει να τα συντρίψει αυτός νόμος. Καταργεί το αδιάσπαστο των σπουδών, τα ενιαία πτυχία και τα συλλογικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, διαγράφει τους φοιτητές (ν+2), καταργεί την δωρεάν Παιδεία υποχρεώνοντας σε πρώτη φάση και από τώρα την καταβολή διδάκτρων στο λεγόμενο β κύκλο σπουδών, καταργεί το άσυλο, επιβάλει να λειτουργούν τα πανεπιστήμια με αγοραία κριτήρια σαν Ανώνυμες Εταιρείες,  επιβάλλει εγκάθετες διοικήσεις (όπως η χούντα!) , δημιουργεί ασφυκτικούς ρυθμούς σπουδών (αλυσίδες, προαπαιτούμενα), επιβάλλει αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας στους φοιτητικούς συλλόγους (ψηφοφορία με ενιαία λίστα όπως και στη χούντα!!) και χτυπάει τα κατώτερα καθηγητικά στρώματα.
Ο νέος νόμος για την εκπαίδευση έχει σαν στόχο την πλήρη υποταγή στους νόμους των αγορών. H διοίκηση του πανεπιστημίου περνάει στο Συμβούλιο Διοίκησης το οποίο απαρτίζεται και από, εξωακαδημαϊκούς παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου και αποφασίζει για το  πλαίσιο ανάπτυξης , τον προϋπολογισμό και την η εκλογή πρύτανη  και manager. Με βάση το νομοσχέδιο οι πόροι που θα αναζητά κυρίως το πανεπιστήμιο θα προέρχονται  από την αξιοποίηση της περιουσίας του και  από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ενώ το κράτος θα περιορίζει στο ελάχιστο τη δική του συμμετοχή. Για την διαχείριση των πόρων σε κάθε ίδρυμα ακολουθείται η σύσταση ΝΠΙΔ (manager) με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας (ΑΕ) που θα αναλάβει τις επιχειρηματικές του δράσεις και λειτουργίες.
Η επιχειρηματική λογική γενικεύεται και καθιερώνεται στα εκπαιδευτικά θέματα των ιδρυμάτων. Από τη μία οι χορηγίες, οι «επώνυμες έδρες» και ολόκληρα προγράμματα σπουδών συνοψίζουν αυτό που λέμε «η αγορά εισβάλλει στη σχολή». Από την άλλη, το ίδιο το Πανεπιστήμιο εμπεδώνει τους νόμους της αγοράς,  νομιμοποιώντας την έρευνα για τις ανάγκες των επιχειρήσεων και την εισαγωγή στη λογική των φοιτητών της αυταξίας της αγοράς. Γενικά μετατρέπουν  το φοιτητή  σε «πελάτη» που «αγοράζει υπηρεσίες κατάρτισης» από το πανεπιστήμιο της αγοράς αλλά και από κάθε «πιστοποιημένο» ιδιώτη.
Το νομοσχέδιο οδηγεί: στην πλήρη απαξίωση των ενιαίων και αδιάσπαστων σπουδών και των πτυχίων, την αντικατάσταση τους από 2 κύκλους σπουδών (όπου στον δεύτερο θα συνεχίζει ένα πολύ μικρό μέρος του πρώτου) διασπώντας τις σημερινές σε 3+2 η 3+1 χρόνια ακολουθώντας πιστά την συνθήκη της Μπολόνια και τις επιταγές της ΕΕ. Στην εγκαθίδρυση «ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών»-χυλών αφού καταργούν τα τμήματα ανά επιστημονικό πεδίο που ξέραμε και ενταφιάζουν το ενιαίο γνωστικό αντικείμενό  τους. Σε ένα ψευδοπτυχίο-ατομικό φάκελο προσόντων του πρώτου κύκλου σπουδών που κατά κανόνα θα οδηγεί στην ανεργία.
Βασικό κριτήριο για την χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων είναι ο αριθμός αποφοίτων / εισερχόμενους φοιτητές. Σε αυτή την λογική ορίζεται  σαν όριο φοίτησης τα ν+2 για του φοιτητές, ενώ το όριο είναι 2ν για όσους δουλεύουν αποδεδειγμένα 20 ώρες την εβδομάδα. Ο φοιτητής θα μπορεί να κόβεται το πολύ έως 3 φορές σε ένα μάθημα και μετά θα εξετάζεται από ειδική επιτροπή. Επιπλέον, οι φοιτητικές παροχές είναι συνδεδεμένες με την ακαδημαϊκή απόδοση του φοιτητή οξύνοντας με αυτόν τον τρόπο τους την εντατικοποίηση και ταξικούς φραγμούς για την πλειοψηφία των φοιτητών που εργάζεται.
Στο πανεπιστήμιο του μνημονίου αποτελεί ξένο σώμα η έννοια δημόσιου και δωρεάν αγαθού. Τα δίδακτρα επιβάλλονται, παντού στο δεύτερο, στον τρίτο κύκλο σπουδών και στα προγράμματα δια βίου ημιμάθειας .Η σίτιση θα είναι αρμοδιότητα του ιδρύματος και με βάση την οικονομική κατάσταση του Πανεπιστήμιου . Ο νέος νόμος Διαμαντοπούλου προβλέπει ταυτόχρονα από τη μία ψίχουλα   υποτροφιών με βάση όμως ανταποδοτικά κριτήρια και από την άλλη την παροχή φοιτητικών δανείων από τους  δόλιους και αιμοδιψείς τραπεζίτες.
Από την άλλη οι  έμποροι ψευδοπτυχίων και ελπίδων ζουν και  βασιλεύουν με τα Κολλέγια τους. Κι  έχουν ξεσαλώσει κιόλας πετυχαίνοντας ευνοϊκές ρυθμίσεις τόσο στο περιβόητο Μεσοπρόθεσμο όσο και σε πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Άμυνας  διαφημίζοντας από την τηλεόραση ότι δίνουν πτυχία του πρώτου κύκλου σε 1 μόλις χρόνο!!
Στην προσπάθεια περιστολής των δημοσίων δαπανών, κατάργησης των δημοσίων αγαθών και την ζήτηση στην αγορά εργασίας  κλείνουν και συγχωνεύουν σχολές. Επί της ουσίας, μπαίνουν αγοραία κριτήρια στην χρηματοδότηση και την αξιολόγηση των πανεπιστημίων κρίνοντας την αποδοτικότητα των ιδρυμάτων με ανταποδοτικούς όρους.
Παράλληλα αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις στα Ιδρύματα, που γίνονται πλέον ελαστικές τόσο στο διδακτικό όσο και στο λοιπό προσωπικό, ενώ καταργείται η βαθμίδα του Λέκτορα.
Το Άσυλο καταργείται ύστερα από πρόταση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με στόχο να διώξει τις κινηματικές διαδικασίες (συνελεύσεις, μέσα αντί-πληροφόρησης) έξω από τα πανεπιστήμια τα οποία στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης μπορούν να αποτελούν κέντρα αμφισβήτησης αλλά και χώρους που γεννάνε τα κινήματα ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής.
Θέλουν να πειθαρχήσουν αυταρχικά τους φοιτητές! Με την εγκαθίδρυση αλλεπάλληλων πλεγμάτων στην πορεία των σπουδών για το εύκολο πέταγμα χιλιάδων φοιτητών έξω από τα Ιδρύματα! Με την όσο γίνεται μεγαλύτερη περιστολή και καταστολή του δικαιώματος του αγώνα και του ελεύθερου φοιτητικού συνδικαλισμού! Με κατάργηση του Ασύλου! Με την ποινικοποίηση κάθε φοιτητικής αντίδρασης που ξεφεύγει από τα όρια του καθωσπρεπισμού τους! Με άνοιγμα του δρόμου για εγκαθίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις Σχολές. Με ενεργότερη ανάμειξη του σπουδαστικού της Ασφάλειας στη φοιτητική ζωή!

Κάτω το νέο σχολείο της αγοράς- Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί σε κοινό αγώνα

Η επίθεση φυσικά δε θα μπορούσε να αφήνει αλώβητα και τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπαίδευσης. Το νέο σχολείο της αγοράς όπως διαμορφώνεται από της αλλαγές που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα έρχεται σιγά-σιγά να πάρει σάρκα και οστά. Μάλιστα από αυτήν τη χρονιά, τα σχολεία κλήθηκαν να ανοίξουν χωρίς βιβλία, διδάσκοντες ακόμα και αίθουσες. Οι μαθητές από το πρώτο κιόλας κουδούνι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Προχώρησαν σε γενικές συνελεύσεις και ήδη μεγάλος αριθμός σχολείων τελεί υπό κατάληψη.
Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση επιλέγει να χτυπήσει τόσο ανελέητα το σύνολο της εκπαίδευσης, εμείς μαζί με τους μαθητές, δασκάλους, καθηγητές, εργαζόμενους στα πανεπιστήμια πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα σε ένα κοινό πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Να βρεθούμε μαζί στους δρόμους, στις καταλήψεις αλλά και σε κοινές διαδικασίες που θα μας ενοποιούν στη βάση των κοινών μας αναγκών. Το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που βρεθήκαμε μαζί στο δρόμο μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί είναι μόνο η αρχή.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και το λαό να δώσουν μαζί μας τον αγώνα για την παιδεία. Για την ανατροπή αυτής κυβέρνησης, συνολικά της πολιτικής ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Να γίνουμε ποτάμι οργής που θα βγει στους δρόμους για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας στην παιδεία την εργασία και την ζωή. Να φτιάξουμε σφιχτό κλοιό αντίστασης που θα πνίξει την κυβέρνηση της φτώχειας και της ανέχειας. Το φοιτητικό κίνημα με τις γενικές του συνελεύσεις και το συντονιστικό τους συνεχίζει και κλιμακώνει τον αγώνα. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας μέσα και έξω από τις καταλήψεις μας σε σύμπλευση με τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας. Προχωράμε σε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, εφοριών και Υπουργείων. Να δηλώσουμε με αυτόν τον τρόπο ανυπακοή στα νέα βάρβαρα μέτρα και στα νέα χαράτσια που τσακίζουν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Επιδιώκουμε να γίνει το ζήτημα της μαζικής ανυπακοής ζήτημα όλης της κοινωνίας με μαχητικές και συγκρουσιακές μορφές πάλης.

ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ
ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ


Απαιτούμε:
Ø Ανατροπή του νόμου-πλαίσιο Διαμαντοπούλου.
Ø Κάτω η κυβέρνηση, η πολιτική της , το μνημόνιο και κάθε επίδοξος διαχειριστής. Ενάντια στο μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ και το καθεστώς ΕΕ – ΔΝΤ –Κεφαλαίου.
Ø Κάτω το «σύμφωνο πρώτης απασχόλησης» για τη νεολαία που μας αναγκάζει να ζούμε με  € 592
Ø Σίτιση και στέγαση για όλους δωρεάν. Όχι στο κλείσιμο των εστιών και το ξεπούλημά τους. Όχι στη συγχώνευση-κλείσιμο του ΕΙΝ.
Ø Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους απαλλαγμένη από τους νόμους της αγοράς. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
Ø Μαζικές προσλήψεις στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Ø Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Κανένα μέτρο ενάντια στο δικαίωμα της διαδήλωσης και της κατάληψης. Άμεση κατάργηση όλων των τρομονόμων.
Ø Να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις και κατηγορίες που εκκρεμούν ακόμα ενάντια στους αγωνιστές του  κινήματος από όποιο χώρο και αν προέρχονται. Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων της πλατείας και της ΔΕΘ. Παύση κάθε δίωξης στους αγωνιστές που συλλήφθηκαν στις 8/3/2007 στη μεγαλειώδη φοιτητική κινητοποίηση και δικάζονται στις 11/10.

Διεκδικούμε
Ø Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Ενιαία προγράμματα σπουδών ενάντια στην ειδίκευση. Καμία πιστοποίηση έξω από το ενιαίο πτυχίο.
Ø Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μείωση των ωρών εργασίας με αύξηση των αποδοχών. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανεργία. Κανένας νέος άνεργος-ανασφάλιστος στο βωμό της κρίσης.
Ø Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Καθολική κοινωνική ασφάλιση. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Αύξηση των συντάξεων. Να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα των ταμείων.
Ø Δεν πληρώνουμε το χρέος τους. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες.

Προχωράμε σε:

Ø  Νέο Γύρο Συνελεύσεων και Καταλήψεων σε όλες τις σχολές. Καλούμε όλους τους φοιτητές σε όλη την Ελλάδα να συνεχίσουν με συνελεύσεις- καταλήψεις- διαδηλώσεις.
Ø  Παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Ευελπιδων την Τετάρτη 28/09 στις 9:00. Παύση όλων των διώξεων απέναντι στο συνάδελφο – συναγωνιστή από τη ΣΕΜΦΕ που προσήχθη κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας τον Ιούλιο του 2011.
Ø  Καλούμε σε όλες τις σχολές συγκρότηση πρωτοβουλιών με φοιτητές, μεταπτυχιακούς, μέλη ΔΕΠ , συμβασιούχους
Ø  Μετατροπή των Προπυλαίων σε κέντρο αγώνα όλων των εκπαιδευτικών, δασκάλων, μαθητών & φοιτητών.
Ø  Εξορμήσεις σε σχολεία-κάλεσμα στους μαθητές  για  κοινό αγώνα.
Ø  Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων καλεί όλους τους Συλλόγους να συζητήσουν για την ανασυγκρότηση και τον εκδημοκρατισμό του κινήματος με  αιρετούς και ανακλητούς αντιπροσώπους. Αυτοί θα μεταφέρουν στο συντονιστικό την απόφαση της Γ.Σ  τους και θα συγκροτούν σώμα με δυνατότητα ψήφου προκειμένου να διαμορφώνεται η  απόφαση του συντονιστικού και κάποια ανάλογα όργανα (π.χ. ομάδα ενημέρωσης, ομάδα τύπου, προεδρείου κλπ). Το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων και οι επιτροπές του είναι ανοιχτά σε όλους τους αγωνιζόμενους φοιτητές και δεν αποκλείεται κανένας Σύλλογος που κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση απόφασης ή συγκρότησης.

Πανελλαδικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων

Πλατεία Συντάγματος Πέμπτη 22/09/2011