Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

απεργία


ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΕ 10 ΜΕΡΕΣ !

     
      Την Πρωτομαγιά του 1886 τα εργοστάσια του Σικάγο άδειασαν και οι δρόμοι της πόλης πλημμύρησαν από δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους που συμμετείχαν στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των εργατικών Συνδικάτων. Ενωμένοι, με μια φωνή, διεκδίκησαν δυναμικά το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά, τη καθιέρωση του 8ώρου και τη θεσμοθέτηση εργασιακών σχέσεων και κανόνων, που θα περιόριζαν την εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία. Η πρωτοφανής σε έκταση διαμαρτυρία, η συγκρούσεις και τα θύματα που θρήνησε η εργατική τάξη, αποτέλεσαν έμπνευση και αφετηρία για μεγάλους μαζικούς αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, ενώ υπενθυμίζουν με το πιο σαφή τρόπο ότι όλα κατακτήθηκαν με αίμα και τίποτα δεν μας χαρίστηκε.
      125 χρόνια μετά, η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με τον ένα χρόνο που η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ οδήγησε τη χώρα και τους εργαζόμενους στη βαρβαρότητα του Δ.Ν.Τ, της Τρόικας και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξαπολύεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων μας με στόχο το φόρτωμα των βαρών της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων λαϊκών μαζών. Νέες μειώσεις μισθών και ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέο επαχθές ασφαλιστικό και κατάργηση όλων των κοινωνικών παροχών. Χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας και των απολύσεων. Στο μαύρο αυτό φόντο έρχονται να προστεθούν και οι νέοι δυσβάσταχτοι φόροι για το λαό, το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων, καθώς και το μαζικό ξεπούλημα κάθε δημόσιας περιουσίας. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ιστορικής σημασίας. Καταργούνται δικαιώματα δεκαετιών και ό, τι κερδήθηκε το 1886 από τους εργάτες του Σικάγο. Επιστρέφουμε στον εργασιακό μεσαίωνα.
      Προσπάθεια απάντησης σε όλα αυτά έγινε στη φετινή απεργία της Πρωτομαγιάς, όπου χιλιάδες κόσμου βγήκε στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα για να υπενθυμίσει για ακόμη μια φορά ότι η 1η Μάη δεν είναι αργία για να μαζεύουμε λουλούδια, αλλά απεργία για να βγαίνουμε στους δρόμους και να απαιτούμε την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που θέλουν να μας στείλουν 200 χρόνια πίσω. Παράλληλα στη φετινή απεργία της Πρωτομαγιάς δόθηκε και ένα μεγάλο κινηματικό ραντεβού για τις 11 Μάη, για τη μεγάλη Πανεργατική Απεργία, μιας απεργίας που θα αποτελέσει τη συνέχεια των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων των τελευταίων μηνών ενισχύοντας την πάλη εργαζομένων και νεολαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου