Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Έντυπη παρέμβαση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

 
Το πανεπιστήμιο της κρίσης είναι εδώ ...

Η κυβέρνηση υπό την απειλή της χρεοκοπίας σε συνεργασία με το διεθνές κεφάλαιο(ΕΕ-ΔΝΤ), με τη σύμπραξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και με την υποστήριξη των ΜΜΕ πετσοκόβει κάθε εργασιακό κεκτημένο των τελευταίων δύο αιώνων. Το πρόσχημα της μείωσης του ελλείμματος φαντάζει πλέον αστείο καθώς το έλλειμμα αντί να μειώνεται αυξάνεται. Μέσα σε αυτό το κλίμα εκβιασμού και τρομοκρατίας που έχει δημιουργεί βρήκε την ευκαιρία να αποτελειώσει το έργο που ξεκίνησε η ΝΔ το 2006, τη διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου.

Με την "εφαρμογή του Καλλικράτη στην εκπαίδευση" μαθαίνουμε πώς θα είναι το πανεπιστήμιο της κρίσης. Θα κλείσουν τμήματα στην περιφέρεια, θα γίνουν υποχρεωτικές συγχωνεύσεις, καθώς και απολύσεις στο προσωπικό, πράγμα που θα οδηγήσει σε ριζική συρρίκνωση της συνολικής πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Επίσης οι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολές και όχι σε τμήματα και θα κατανέμονται στα προγράμματα σπουδών με βάση τις επιδόσεις τους στο α΄ έτος. Έτσι οδηγούμαστε σε περαιτέρω ταξικοποίηση της παιδείας, αφού η διοίκηση της σχολής θα αποφασίζει σε ποιο τμήμα θα καταταχθεί η ελίτ και σε ποιο οι «παρίες».

Η υπουργός παιδείας θέλει να καταστήσει την αυτοδιοίκηση και την οικονομική αυτοτέλεια του πανεπιστημίου παρελθόν. Η διοίκηση θα γίνεται μέσω του «συμβουλίου διοίκησης», όπου θα συμμετέχουν και «κοινωνικοί» φορείς εξωτερικοί προς τα πανεπιστήμια. Σκοπός είναι το ξεπούλημα της δημόσιας εκπαίδευσης αφού με το πρόσχημα της «συμμετοχής της κοινωνίας» θα επιδιωχθεί πρωτίστως η παρουσία προσώπων του επιχειρηματικού κόσμου μέσα στη διοίκηση των ΑΕΙ (πχ ο Jo Ritzen, μέλος της ‘επιτροπής σοφών’ της Άννας Διαμαντοπούλου, υπήρξε αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας). Η αξιολόγηση των σχολών, η κατάταξή τους σε περισσότερο και λιγότερο αποδοτικές και η κρατική (υπό)χρηματοδότησή τους ανάλογα με αυτή την κατάταξη θα στρέψει τη διοίκηση στην αναζήτηση ιδιωτικών οικονομικών λύσεων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, πέρα από τον περιορισμό των προγραμμάτων και του προσωπικού, τη μείωση των φοιτητικών παροχών και την εισαγωγή διδάκτρων. Επιπλέον ο ιδιώτης θα έχει λόγο για κάθε πλευρά της ακαδημαϊκής ζωής με αποκορύφωμα την ίδρυση καθηγητικών θέσεων με χορηγία ιδιωτών, όπου για πρώτη φορά η ύπαρξη μιας θέσης ΔΕΠ θα εξαρτάται από τις ορέξεις του ιδιώτη χορηγού.

Τέλος το πτυχίο αντικαθίσταται από τη βεβαίωση σπουδών. Σε συνδυασμό με τη λειτουργία ιδιωτικών κολλεγίων και το θεσμό της δια βίου μάθησης αυτό θα οδηγήσει σε ένα διαρκές κυνήγι προσόντων προκειμένου αυτά να μπουν στον εξατομικευμένο «φάκελο» του καθενός. Προϋπόθεση εργασίας δε θα είναι πλέον το πτυχίο αλλά το περιεχόμενο αυτού του φακέλου που θα είμαστε αναγκασμένοι να εμπλουτίζουμε καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας λόγω της ανταγωνιστικότητας στον εργασιακό τομέα. Δηλαδή ο καθένας για την πάρτη του και όλοι μαζί χώρια!

Η κυβέρνηση και όποιος υποστηρίζει αυτά τα μέτρα θα μας βρει απέναντί του! Απέναντι στην υποτίμηση του πτυχίου μας, στη διάλυση του δημοσίου δωρεάν πανεπιστημίου, στην εντατικοποίηση των σπουδών, στο χωρισμό των φοιτητών σε κάστες και στην προσπάθεια χειραγώγησης του φοιτητικού κινήματος αντιπαραθέτουμε τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και απαιτούμε ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους, ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και την έρευνα χωρίς οικονομικούς και ταξικούς φραγμούς και αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των κοινωνικών αναγκών. Εμπρός στο νικηφόρο δρόμο του 2006-2007 για να μη γίνουμε η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς της!


ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ
Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου