Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ενάντια στην αυταρχικοποίηση της λέσχης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΠΘ «ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ»

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας ολοένα και αυξανόμενης τάσης αυταρχικοποίησης της ζωής στο σύλλογο των οικότροφων (ΣΟΦΕΚ), με επίκεντρο τη λέσχη της πανεπιστημιούπολης.
Οι παρατάξεις των ΠΙΡΑΝΧΑΣ και ΠΑΣΠ, οι οποίες συμπορεύονται πολιτικά από την αρχή της χρονιάς, προβάλλουν ως πολιτική τους ότι οι οικότροφοι φοιτητές πρέπει ατομικά και χωρίς καμιά σύνδεση με την υπόλοιπη κοινωνία (εντός και εκτός πανεπιστημίου) να λύνουν τα προβλήματα των εστιών και της λέσχης. Θέλουν δηλαδή να κλείσουν τους φοιτητές του ΣΟΦΕΚ σε μια τεχνητή γυάλα και την πλήρη απολιτικοποίησή τους.
Υποστηρίζουν ότι είναι κατά της κομματικοποίησης και του πολιτικού στιγματισμού αλλά δεν παύουν να υπερασπίζονται και να προωθούν μια βαθειά αντιδραστική μετάλλαξη του συλλόγου ΣΟΦΕΚ. Κορυφή του παγόβουνου αυτής της λογικής αποτελεί το ΔΣ του ΣΟΦΕΚ της 29/07. Σε αυτό ΠΙΡΑΝΧΑΣ και ΠΑΣΠ, δρώντας παράνομα και χωρίς να καλέσουν τη συλλογικότητα της CONTRA, αποφάσισαν να κατεβεί το πανό «ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» από τη λέσχη και παράλληλα απαγόρευσαν αυθαίρετα να τρώνε στη λέσχη μη φοιτητές.
Πράγματι, στη δημόσια λέσχη μας συχνάζουν κατά καιρούς άτομα που δεν είναι φοιτητές. Οι άνθρωποι αυτοί, πέραν του γεγονότος ότι είναι λίγοι αριθμητικά, είναι συνήθως σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση, η οποία και τους αναγκάζει να καταφεύγουν στη λέσχη για την κάλυψη των βασικών βιοποριστικών αναγκών τους. Το δημόσιο πανεπιστήμιο ήταν πάντοτε ένας χώρος έκφρασης της κοινωνικής αλληλεγγύης και θεωρούμε αυτονόητο ότι μπροστά στις συνέπειες των πολιτικών που οξύνουν τις ταξικές αντιθέσεις το φοιτητικό κίνημα θα συμπαρασταθεί στους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη.
Σε μια περίοδο όπου οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, ΔΝΤ οδηγούν το λαό στη φτώχεια δεν πρόκειται να κάνουμε καμιά υποχώρηση όσον αφορά το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο επίπεδο της αλληλεγγύης προς τα πληττόμενα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς πιστεύουμε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ανοιχτό για όλο το λαό και ιδιαίτερα για όσους χρειάζονται την αλληλεγγύη μας λόγω της δυσχερούς κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει από τις πολιτικές των τελευταίων ετών. Κάθε παρεμπόδιση οποιουδήποτε να εισέλθει σε χώρο του Πανεπιστημίου θα μας βρει απέναντι υπερασπιζόμενους ότι το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό.
Καλούμε λοιπόν όλους τους φοιτητές να εμποδίσουν την εφαρμογή οποιουδήποτε αντιδραστικού μέτρου, όπως αυτά που προαναφέραμε, και να απομονώσει πολιτικά όλες τις δυνάμεις που προωθούν την αντιδραστική μετάλλαξη και επιχειρηματικοποίηση του Πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου